Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barngrupperna ökar igen

GÄVLE Nu spricker vallöftet om mindre barngrupper i förskolan. Antalet barn i barngrupperna kommer att ökas.

Annons
- Grupperna kan bli större redan efter nyår, säger Ingrid Björklin, Barn och Ungdoms förvaltningschef.
I valrörelsen 2002 lovade Mats Ågren att antalet barn per avdelning i Gävles förskolor skulle minskas till 15 under den här mandatperioden, från dagens cirka 17.
Men nu räknar tjänstemännen på Barn och Ungdom på hur mycket man tjänar på en ytterligare "förtätning" i stället.
Hur många barn per grupp det kan innebära vill Ingrid Björklin inte säga:
- Jag vill inte binda mig för en siffra. Men går det att genomföra andra åtgärder så att vi inte måsta ta in hela sparbetinget genom fler barn i barngrupperna så gör vi självklart det, säger hon.

Förslaget att göra barngrupperna större skulle egentligen ha diskuterats när barn- och ungdomsnämnden sammanträdde förra veckan. Men politikerna lade så mycket tid på att prata om vilka skolor som ska stängas att de aldrig hann fram till den punkt på dagordningen som handlade om hur man ska få balans på barn- och ungdomsnämndens ekonomi senast årsskiftet 2004/2005.
För att få balans krävs nedskärningar på 60 miljoner kronor. Enligt förslaget från förvaltningen är det förskolorna som ska göra de kraftigaste besparingarna och minska sina kostnader med sju procent, eller 23 miljoner.
Grundskolan ska dra ner 3,5 procent och skolbarnsomsorgen med 4,6 procent.
I grundskolan minskar antalet elever. Där kan man klara en del av besparingen genom att stänga skolor och anpassa sig till minskat elevantal.
Men Ingrid Björklin säger att lärartätheten också kommer att sjunka.
- Vi räknar med att det blir en lägre lärartäthet. Men den får inte bli lägre än år 2001-02, för att vi ska få Wärnerssonpengarna. Det bromsar oss, säger hon.
I förskolorna finns det ingen motsvarande broms när det gäller personaltätheten och antalet barn minskar inte. Den stora möjligheten att spara ligger i att göra barngrupperna större.

De fackliga organisationerna har redan protesterat mot förslaget och begärt att få konsekvensbeskrivningar.
- Höjer man barnantalet ökar sjukskrivningarna igen, tror vi. Då blir det ingen besparing för kommunen, säger Ulla Holmström, sektionsordförande i Kommunal som organiserar barnskötare.
Ingrid Björklin hoppas att man ska kunna hitta andra sätt att spara en del av de 23 miljoner som är förskolornas sparbeting.
- Vi håller på att se över regelverken. Hårdare regler när man anmäler vilka veckor man behöver barnomsorg på sommaren kanske kan göra att vi kan sommarstänga fler avdelningar. Kanske kan vi spara en miljon på det, säger hon.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons