Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnläkare varnar för RS-virus

GÄVLE
Flera barn med RS-infektion har den senaste tiden behandlats vid länssjukhuset i Gävle. En epidemi är på väg och nu uppmanas föräldrar att hålla sina spädbarn borta från folksamlingar och förkylda människor.

Annons
- Ett nyfött litet barn och framförallt ett mycket för tidigt fött barn är extra känsligt för förkylningsvirus, säger Anders W Jonsson, verksamhetschef vid länssjukhusets barnklinik.
RS-viruset eller RSV (respiratory syncytial virus) uppträder i årliga epidemier under vinterhalvåret. Främst är det små barn som insjuknar med feber, snuva, hosta och andra förkylningsliknande symptom.

Snabb försämring

Viruset kan även ge allvarligare symptom som andningsbesvär, andningsuppehåll och snabb försämring av allmäntillståndet. Risken för detta är störst bland spädbarn under sex månader. Deras smala luftrör blir trånga till följd av den svullnad och slembildning som RS-viruset orsakar.
I vissa fall blir det nödvändigt att ta in barnen på sjukhus för vård.
- Vi ser bara toppen av ett isberg. De barn som kommer till sjukhuset är de som är mycket små och värst drabbade med svår andnöd, säger Anders W Jonsson.
Han vill redan nu innan epidemin brutit ut på allvar gå ut och uppmana föräldrar att vara extra försiktiga med att låta sina spädbarn komma i kontakt med andra människor.

Undvik folksamlingar
Föräldrar är i dag vana att ta med sina spädbarn i alla möjliga sammanhang.
Men den ambitionen bör man åtminstone den närmaste tiden försöka hålla tillbaka. Eftersom RS-viruset smittar genom direktkontakt och indirekt via händerna bör de yngsta spädbarnen hållas borta från folksamlingar, större småbarnsgrupper och förkylda personer, enligt Anders W Jonsson.
Man bör också vara extra noga med handhygienen. Alla som hanterar bebisen ska tvätta händerna ofta. Man ska inte heller röka i närheten av barnet.
Om man som förälder själv är förkyld bör man försöka vänta med att pussa och krama barnet tills man blivit frisk.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons