Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnpassning nattetid tas bort

GÄVLE
Hemma hos-verksamheten försvinner nästa år och även förskolan Natt och Dag hotas. Dessutom blir det en översyn av en hel mängd förskolor och skolor i Gävle inför höstterminen.

Annons
Barn & Ungdom spikar troligen flera besparingsåtgärder vid sitt möte nästa vecka. En konsekvens av krympande elevunderlag och kommunledningens bantning av budgeten på en procent.
Därför ser man över alla verksamheter som inte är obligatoriska. Hemma hos och Natt och Dag är sådana.
Verksamheterna riktar sig till familjer där föräldrarna jobbar nätter och behöver barnpassning.

Hjälp i hemmet
Hemma hos ger hjälp i hemmet för 6-12-åringar. Under 2002 utnyttjade tolv familjer möjligheten och 16 barn fick nattpassning hemma. Natt och Dag är däremot en förskola i centrala Gävle som tar emot barn i förskoleåldern på nätter och helger.
I februari omprövade nämnden ett tidigare beslut att låta Hemma hos rulla på. Den borde ses över och samordnas med förskolan Natt och dag, kom politikerna fram till. Men nu verkar en sådan samordning vara inaktuell. De senaste sparbetingen gör att man helt lägger ned Hemma hos och sparar de 1,2 miljoner kronorna det kostar. Dessutom ska framtiden för Natt och Dag utredas. Ett nedläggningsförslag av den kan därmed också bli aktuellt framöver.
Som GD tidigare berättat planerar nämnden även att införa en tolfte avgiftsmånad, juli, inom barnomsorgen. Det skulle i bästa fall kunna ge en ökad inkomst till kommunen på 3,5 miljoner kronor. Men det förutsätter att man har lika många barn i barnomsorgen i juli som under övriga månader.
De skolor och förskolor som ska ses över gällande besparingar inför hösten finns i Steneberg, Nynäs, Bomhus, Sätra och Bönan. Till hösten 2004, 2005 och 2006 ska ännu fler verksamheter ses över.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons