Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båten sjönk utanför Bali

/
  • 45 personer fanns ombord på båten som tog passagerarna från en ö utanför Bali. Någon kilometer från land sjönk den i hårt väder.Sjödramat blev förstasidesnyhet på Bali. På bilden syns Karin Söderlund längst till vänster, strax efter räddningen.
  • Per Magnusson visar på kartan var han och Karin Söderlund hade firat nyår på en ö utanför Bali. De skulle tillbaka till huvudön när båt­olyckan inträffade.
  • Karin Söderlund och Per Magnusson kan            pusta ut hemma hos Pers föräldrar i Gävle. Avslutningen på Bali blev mer äventyrlig än vad de tänkt sig.

I en och en halv timme låg Per Magnusson och Karin Söderlund i vattnet och väntade på räddningen sedan deras färja sjunkit någon kilometer utanför Balis kust.
I fredags kväll kom de hem till Gävle efter en resa som blev äventyrligare än de tänkt sig.
– Vi är ändå glada att vi klarade oss så pass bra, säger Karin Söderlund.

Annons

Sjödramat inträffade den 2 januari, när paret var på väg från en av de mindre öarna nära Bali, där de firat nyår. Båten som de åkte med rymde 45 personer och det blev en obekväm och orolig färd på ett hav med höga vågor.

När båten började närma sig Bali saktade den in.

Sedan hördes en kraftig smäll och båten började luta åt vänster.

Passagerarna ombads att flytta sig över till andra sidan för att räta upp slagsidan och sedan fortsatte färden. Men plötsligt började båten läcka in vatten.

Per och Karin satte på sig flytvästarna, liksom de flesta av passagerarna. De såg till att de hade mobiltelefon, kamera, plånbok, pass och färdhandlingar med sig i ryggsäcken, för vattnet fortsatte att stiga i båten.

Till slut tog de sig upp på däck genom ett fönster på båten och snart var alla passagerare samlade vid relingen.

När det var uppenbart att båten skulle sjunka var det bara att hoppa i vattnet.

De flesta samlades kring två bojar på båten och där höll de sig kvar.

– Vi kände oss ändå ganska lugna, säger Per Magnusson.

Någon panik blev det aldrig, men flera av passagerarna och några i besättningen som inte kunde simma fick ändå hjälp att hålla sig fast i bojarna.

Några passagerare, bland andra tre svenska ungdomar, valde att simma in till land, en sträcka på kanske en kilometer, men Per och Karin och de flesta andra väntade på att bli upplockade av båtar.

Först kom en fiskebåt men den körde bara förbi. Nästa båt plockade upp ett tiotal av passagerarna men på väg mot land började den överlastade båten ta in vatten. När andra båtar kom till platsen valde Per och Karin att flytta över till en av dem.

– Först då kunde man pusta ut, säger Per.

Med sig i land hade de bara kläderna de hade på sig och den viktiga ryggsäcken. Allt annat försvann när båten sjönk.

– De sista dagarna hade vi tänkt surfa, dyka och ha det bra. Men all reslust var borta. Vi längtade bara hem, säger Karin Söderlund.

De fick ägna tiden åt att skaffa nödvändiga grejer, sitta på polisstationen och fylla i papper och sedan pusta ut.

Alla som var ombord på båten räddades, men många förlorade både pass, pengar och andra värdehandlingar.

Alla svenskar fick hjälp av personal från det svenska konsulatet

Karin Söderlund och Per Magnusson förlorade inte bara kläder utan också saker som de köpt i Indien.

Hemresan var bokad från Singapore. Till mellanlandningen i Paris, där det var tio minusgrader, kom Per i sandaler och shorts. Först på Arlanda fick han mer vinteranpassade kläder.

Nu vilar de ut hemma hos Pers föräldrar i Gävle. Någon dag efter hemkomsten är det fortfarande sjödramat som dominerar minnena.

Resan innehöll också annan dramatik.

Paret kom till Bombay veckan efter terrordådet mot lyxhotellet i staden, och deras resa till Bangkok försenades några dagar efter ockupationen av flygplatsen där.

Men de har också upplevt fantastiskt mycket, inte minst under resan i Indien.

– Vi är inte avskräckta, säger Karin Söderlund.

Mer läsning

Annons