Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre integration en svår nöt

/
  • Foto: NICK BLACKMON Vad göra? Erling Öhman, kd, Ardalan Shekarabi, s, Amelia Morey-Strömberg, v, Bodil Ceballos, mp, Odd Kjölsrud, m, och Krister Jönsson, fp, debatterade asyl- och flyktingpolitik.

GÄVLEMedan grannkommunerna Ockelbo och Älvkarleby säger nej till flyktingmottagande funderar Gävle över hur kommunen kan förbättra sitt integrationsarbete.

Annons
- Den svenska integrationspolitiken är ett misslyckande, säger Krister Jönsson, fp.
Han var en av deltagarna i en paneldebatt med lokala politiker som i går avslutade en konferens om flyktingpolitik på Vallbacksskolan i Gävle.
- Vi måste få in fler invandrare på den lokala arbetsmarknaden. Inte bara sätta upp mål, utan se till att det verkligen blir så, säger han.

Skilda åsikter
Men åsikterna hur kommunen ska gå tillväga för att nå målet skiljer sig åt mellan politikerna.
Folkpartiet vill skärpa kraven på språkkunskap för den som vill bli svenska medborgare. Detta för att visa att det är viktigt att lära sig språket ifall man vill få ett arbete.
- Språkets betydelse för ett bra liv är stor. Vi i folkpartiet vill utveckla de tankarna även på lokalt plan, säger han
Men det resonemanget ger socialdemokraten Ardalan Shekarabi, distriktsordförande för SSU i Uppland, inte mycket för. Han menar att det inte är en ovilja att lära sig språket som gör att invandrare inte erbjuds jobb, utan attityden bland arbetsgivarna

Namnet ett hinder?
- Det finns oroande rapporter som visar att andra generationens invandrare med universitetsutbildning har betydligt svårare att få jobb än sina svenska kursare. Det visar att det inte är bristande språkkunskaper som gör att de inte får jobb utan deras utländska namn, säger han.
Moderaten Odd Kjölsrud menar att vardagsrasismen är ett grundläggande problem som måste tas itu med tidigt.
- Varför inte ha en integrationsplan redan på dagis? Eller ställa krav på fritidsgårdar att de ska jobba med sådana frågor.
Han får medhåll av Bodil Ceballos, mp, som även vill inkludera idrottsrörelsen i de tankegångarna.
- Alla bidrag som kommunen ger till idrottsföreningarna skulle vi kunna villkora på något sätt, säger hon.
Men Amelia Morey-Strömberg, v, tror inte att det är barnens inställning till invandrare och flyktingar som är problemet utan de vuxnas.
- Barn är barn. Det är föräldrarna som lär dem att inte tycka om invandrare, säger hon.

Offentligt ansvar
Hon vill att kommun och landsting ska anställa fler människor med utländsk bakgrund. Kompetensen inom gruppen saknas inte enligt henne.
- Det största ansvaret ligger på den offentliga sektorn. Vi måste få ett samhälle där alla grupper syns på arbetsmarknaden, säger hon.
Enligt Odd Kjölsrud måste kommunen även bli bättre på att översätta samhällsinformation till olika språk. Allt för att invandrare och flyktingar ska kunna lära sig vilka rättigheter de har och hur systemen fungerar.
Båda Amelia Morey-Strömberg, Krister Jönsson och Bodil Ceballos uttrycker kritik mot politikerna i Ockelbo och Älvkarleby som säger nej till flyktingmottagande.
- Vi måste ta ett gemensamt ansvar. Finns det utrymme att ta hit fler flyktingar så ska man göra det, säger Krister Jönsson.

ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons