Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre och billigare skolmat

GÄVLETvå av tre kommuner i landet satsar mer pengar på skolmaten i dag än under mitten av 1990-talet.Men i Gävle, Sandviken, Hofors och Älvkarleby är det tvärtom. Kommunerna har i stället dragit ner på skolmatspengarna under senare år.

Annons
Det visar siffror från Skolmatens Vänner.
I Gävle kommun har satsningen på skolmaten per elev minskat med drygt 14 procent och är nu nere på 3 470 kronor per elev och år.
Men det betyder inte att skolmaten blivit sämre, menar Maria Eriksson, chef för kommunens produktionskök.
- Snarare tvärtom, det ser vi också i ätandefrekvensen. Det är fler barn som kommer och äter ute på skolorna, säger hon.
Trots att kostanderna för råvarorna ökat har Måltidsservice varje år lyckats pressa ner priset per matportion som i dag ligger på 19.90 kronor per portion.
På så sätt har måltiderna blivit billigare för kunden, Barn och Ungdom.
Självservering ute på skolorna och en mer rationell hantering i produktionsköket som dessutom lagar mer mat från grunden, är några förklaringar till att man lyckats pressa ner kostnaderna.
Enligt Skolmatens Vänner så är Gävle den kommun bland Gästrikekommunerna som i dag satsar minst på skolmaten per elev och år.
Även Hofors och Sandvikens kommuner har dragit ner på skolmatspengarna sedan 1996 respektive 1997.
Hofors satsade förra året 4 150 kronor per elev och år, Sandviken 4 590 kronor.
Störst minskning märks dock i Älvkarleby kommun som enligt Skolmatens Vänner dragit ner på skolmåltiderna med 22 procent.
Fortfarande ligger samtliga kommuner i Gästrikland utom Gävle över genomsnittet i landet när det gäller pengar till skolmaten.
MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se

Mer läsning

Annons