Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedömningen borde skett tidigare

Den heroinmissbrukare som socialtjänsten nekade plats på ett behandlingshem borde aldrig ha behövt bli hemlös. Det säger Wolther Planck, chef för biståndsenheten på socialtjänsten i Gävle, efter att socialtjänsten fått allvarlig kritik från länsstyrelsen.

Annons

GD berättade igår om den heroinmissbrukande mannen i 30-årsåldern som i somras ansökte om att få komma till ett behandlingshem med metadonbehandling men blev nekad detta av socialtjänsten i Gävle. Han var då intagen för tvångsvård på ett LVM-hem.

Efter att länsrätten uppmanat socialtjänsten att utreda ärendet på nytt fick mannen till sist komma till det behandlingshem han ville till. Men det tog en månad då mannen blev utan bostad. Länsstyrelsen riktade allvarlig kritik mot socialnämnden för det glapp som uppstod i mannens behandling.

Chefen för socialtjänstens biståndsenhet Wolther Planck medger att ärendet hade kunnat hanteras på ett bättre sätt.

– Bedömningen av hans ärende borde ha skett tidigare. Då hade han hunnit överklaga medan han var kvar på LVM-hemmet och det hade inte behövt uppstå något glapp mellan behandlingarna och då hade han inte behövt bli utan bostad, säger Wolther Planck.

Socialtjänstens bedömning att mannen skulle ha klarat av behandlingen lika bra på hemmaplan trots att mannen själv ville till ett behandlingshem vill han däremot inte ta avstånd ifrån.

– Den enskildes motivation har en ganska stor betydelse men vi måste alltid utreda kostnaderna och vilka alternativ det finns och i det här fallet bedömde man att han skulle klara av att lösa det på hemmaplan, säger Wolther Planck.

Enligt honom är mannen nu kvar på det behandlingshem han ville till och genomgår en framgångsrik behandling.

Mer läsning

Annons