Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befolkningen ökar – regionpolitiker varnar för skattehöjning

Sveriges kommuner och landsting (SKL) räknar med höjda skatter för att kunna möta ökade kostnader för invandringen. Bland regionens politiker råder det olika uppfattningar om även Region Gävleborg kommer att behöva höja skatten.

Annons

En raskt ökande befolkning ökar kostnaderna för vården och nu befara SKL att kommuner och landsting i genomsnitt kommer att behöva höja skatten med två kronor per hundralapp fram till 2019. Samtidigt förbereder sig regeringen för att öka statsbidragen till kommunsektorn de närmaste åren.

Även om Gävleborg är det län som tar emot flest flyktingar per invånare och redan har högre skattesats än genomsnittet i riket tror inte regionrådet Eva Lindberg (S) att någon skattehöjning behövs de närmaste åren.

– Vi räknar med att vi klarar det här, säger hon.

Tillsammans med Örebro är Gävleborg den enda regionen som i år klarar att gå två procent plus, måttet för god ekonomisk hushållning. Under senare år har regionen gjort flera skattehöjningar för att få in mer pengar.

– Anledningen till att vi inte behöver höja skatten är att vi redan har gjort mycket för att möta utvecklingen. De som haft en bättre situation kanske inte har tyckt att de behövt göra något, säger Eva Lindberg.

Även om inte flyktingtillströmningen direkt utgör ökade kostnader för regionens verksamhet befarar oppositionsrådet Patrik Stenvard (M) att regionen kommer att höja skatten redan 2017.

– Flyktingmottaganden påverkar inte regionen i sig, det drabbar främst kommunerna, men vi kan få indirekta kostnader. Vi har länge haft problemet att vi har en för lång skattetillväxt för att möta de ökade kostnaderna, vi har för få arbetade timmar i vårt län. Majoritetens lösning har hela tiden varit att höja skatten, säger han.

Även Sverigedemokraterna tror att regionen kommer att tvingas höja skatten inom de närmaste åren.

– Det lilla överskott vi har i regionen kommer att ätas upp. Det är därför som vi på nationell nivå vill minska invandringen till landet och bygga upp och utveckla den sjukvård vi har. Det kommer inte att gå med den okontrollerade invandring vi har till landet i dag, säger oppositionsrådet Mattias Eriksson (SD).

Mer läsning

Annons