Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengts nostalgitripp

/
  • Bengt Forsberg hittar fotografier av såväl släktingar som gamla arbetsplatser. - Det är intressant att se hur mycket som finns i arkiven. Den här dagen vill man inte missa, säger han. Foto: Gun Wigh

GÄVLE För Bengt Forsberg innebär arkivens dag en nostalgisk resa bakåt i tiden. Han är född och uppvuxen i Gävle och hittar många guldkorn bland fotografierna.
- Minnena kommer tillbaks när man tittar på de gamla bilderna, säger han.

Annons
Gävle stad har förändrats ordentligt under hans liv. Byggnader har rivits, spårvagnen har försvunnit, vägar har dragits om.
I fotografierna upptäcker han också ett och annat bekant ansikte. För två år sedan hittade han sin pappa och fjol såg han sin son och svärfar på ett fotografi taget vid fiskebryggan.
- Jag har också sett en bild på Sohlbergsfabriken när den låg på Öster, det var på den tiden när jag jobbade där, säger Bengt Forsberg.

Han är inte ensam om att roas av de historiska dokument som igår visades i kommunens förvaltningshus.
Sedan arkivens dag startade för fem år sedan har utställningarna lockat mycket folk.
- Det är väldigt populärt, mycket nostalgi inblandat. Folk hittar bilder på byggnader och säger: "Här bodde jag, här bodde min mormor", säger Iréne Wretemo, en av kommunens arkivarier.

Årets tema är idrott och hälsa. En serie fotografier visar några av de friidrottare som deltog i Amerikaspelen på Strömvallen år 1950.
I ett av lokalens hörn finns Berna Roths gamla familjefotografier; barn i sjömanskostym varvas med eleganta damer i stora hattar och päls.
En stor del av utställningen består av fotografier av rivna byggnader. Murénska badhuset, Rettigska huset på Slottstorget och gasverket norr om Staketgatan påminner om hur stadsbilden har förändrats.
- Många tror att det här är enda tillfället när arkivet är öppet för allmänheten, men folk kan alltid komma till oss, säger Iréne Wretemo.
Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons