Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengtsson lämnar tung s-post

/
  • Arkivbild Lämnar i förtid. Åke Bengtsson tycker att sju år räcker som ledare för arbetarekommunen.

GÄVLE
Åke Bengtsson avgår som ordförande i arbetarekommunen. Han har nu bestämt sig för att lämna den tunga s-posten ett år i förväg och ska ersättas vid årsmötet i mars.

Annons
- Det är inget dramatiskt. Jag har haft uppdraget i snart sju år och känner att det har tagit mycket tid och kraft, dygnet runt.
- Jag har resonerat med mig själv och de anhöriga och kommit fram till att jag ska satsa mer på familjen, jobbet och mina politiska uppdrag i landstinget, berättar han.

Ordförande 1996

Åke Bengtsson, 56 år, valdes till ordförande 1996 när partiet var ordentligt tyngt av de politiska skandalerna i Gävle.
Dessutom pågick det så kallade "rosornas krig" mellan socialdemokraterna och LO. Samtidigt tvingades kommunledningen till svåra nedskärningsbeslut efter den ekonomiska kollapsen i samhällsekonomin under den första halvan av 90-talet.
Jämfört med den tiden tycker han att den senaste hösten inte har varit så farlig trots de uppmärksammade petningarna av Helene Åkerlind och Ann Hedbom. Sådana svåra beslut inom organisationen måste man vara beredd att jobba med som ordförande i arbetarekommunen, menar han.
Han är rätt nöjd med sin period på posten. Partiorganisationen är stabil, partiexpeditionen gör ett bra jobb och det senaste valet blev en framgång. Till och med bättre än rikstrenden, påpekar han.
Nu vill han avgå i god tid så att efterträdaren hinner komma in bra i arbetet före valet 2006. Därför hade det varit fel att sitta kvar ett år till. Han vill inte säga något om vem som kan vara påtänkt till posten. Men han är övertygad om att det finns bra namn som kan göra ett bra jobb. Det ser nog valberedningen till.
- Det är dags för en ny kraft att växla in efter mig. Ska bli skönt att få göra ett bokslut nu.
Vid årsskiftet lämnade han också sin plats i kommunfullmäktige. Men partipolitiken lämnar han inte. Han har blivit alltför biten av det efter att ha varit s-aktiv sedan 1975. Nej, han fortsätter i partiet på andra nivåer. Lokalt i sin s-förening och som ordförande i Folkets hus och Folkets park. I landstinget som ledamot i fullmäktige och landstingsstyrelsen.
Sedan han bestämde sig för att avgå har han haft kontakt med flera som tycker det är synd, men att de förstår honom. Uppdraget har tagit mycket energi när man fått vara kontaktbar dygnet runt under så lång tid.
- Åke har gjort ett mycket bra arbete under åren. Men jag tror nog att vi ska kunna hitta en bra ersättare. Det ska bli intressant att se när nomineringarna kommer in, säger Pia Mickelsson, som är ordförande i den valberedning som arbetar inför årsmötet den 11 mars.
De socialdemokratiska föreningarna har nu fram till mitten av februari på sig att lämna in nomineringar på ny ordförande.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons