Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergby vill ha tågstopp

HAMRÅNGEPendeltågstopp i Bergby, allaktvitetscenter intill Bergby Centralskola och AME var de tre huvudfrågorna, när Hamrångegruppen och företagarföreningen för första gången inbjöd till bygderåd.

Annons
Sedan ett år tillbaka trafikerar X-tåget Ostkustbanan, dock utan att stanna i Hamrångebygden, första station efter Gävle central är Ljusne.
I andra regioner har pendeltågen betydligt tätare stopp.

Förseningar
Vad som talar mot Bergby i nuläget är utöver kostnadsfrågan att mötesplatsen ännu inte är byggd och att pendeltågsstopp därför skulle förorsaka så stora förseningar att indragning av tågturer skulle kunna bli följden.
Från Hamrångegruppen och företagarföreningen menar man att ett tågstopp skulle innebära en halvering av restiden mellan Bergby och Gävle och samtidigt förbättra förutsättningarna för företagsamhet och nyetableringar.
- Även ur trafiksäkerhetssynpunkt, eftersom passagerarantalet på vissa morgonturer är så stort att alltför många skolbarn i dag tvingas stå i bussgången på väg till skolan, sa Olle Wängsäter, projektledare för "Affärsidé Hamrånge".

Allaktivitetscenter
Ständig brist på tillgång till konstfrusen isyta för Hamrångefjärdens IK väckte en idé om ett koncentrerat allaktivitetscenter vid Bergby Centralskola.
Förslaget omfattar ishall, idrottshall, tennisplan, grusplan för friidrott och fotboll samt arena med isyta för bandy och konstgräs för fotboll.
Ett samhällskooperativ skulle kunna bli en ersättning för den AME-verksamhet som dragits ner i Hamrångebygden. Det tyckte både Anna-Lena Westin, v, och Erling Öhman, kd.

MARIANNE LUNDQVIST

Mer läsning

Annons