Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berger överkörd i friskolefrågan

GÄVLEÅterigen fick oppositionen sin vilja fram.När utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Tommy Berger, s, i går ville säga nej till två nya gymnasiefriskolor så blev han överkörd.

Annons
Socialdemokraterna och vänstern tillsammans hade endast sex röster mot oppositionens sju.
- Det gick käpprätt åt skogen. Vi var helt enkelt för få, säger en måttligt road Tommy Berger.
Precis samma sak inträffade nämligen för ett år sedan då två andra gymnasiefriskolor behandlades av nämnden.
I går fanns förklaringen i att s har två tomma stolar i nämnden samt att tre ledamöter inte kunde vara med.

Start nästa höst
Alltså slutade det med att kommunen nu rekommenderar Skolverket att tillstyrka att de två gymnasiefriskolorna får starta i Gävle till nästa höst.
Men det är alltså helt emot Tommy Bergers övertygelse. Han menar nämligen att de program som gymnasieskolorna planerar att erbjuda redan finns inom den kommunala gymnasieskolan.
Som GD tidigare har berättat är EU IT-gymnasiet den ena skolan som vill etablera sig i Gävle.
Skolan vill bland annat erbjuda ett elprogram med inriktning mot IT och internationell dataprogrammering och ett medieprogram med inriktning mot webbdesign och datakommunikation.
Den andra skolan som vill starta är John Bauer-gymnasiet. I deras planer ingår ett elprogram med inriktning IT-nätverksteknik, ett medieprogram inriktning IT-media och ett handelsprogram med inriktning entreprenörskap.

Ökad valmöjlighet
I det yttrande som nu ändå följer med till Skolverket slår kommunen fast att utbildningarna riktar sig till de mest studiemotiverade och teoretiskt förberedda ungdomarna. För den här gruppen skulle de nya skolorna alltså skapa en ökad valmöjlighet.
För kommunen kan det däremot bli dyrt. De yrkesförberedande program som kommunen fortfarande måste sköta kostar mer än de studieförberedande programmen.
- Jag tycker att vi redan har allt det här. Det är väldigt små avvikelser och då finns det ingen poäng att starta nya utbildningar, säger Tommy Berger.
På en punkt fick han dock oppositionen med sig. EU-Tradings estetiska utbildning gillade ingen.
Nu är det ändå Skolverket som har det sista ordet. Här granskas bland annat hur skolorna kan ordna lokaler och de ekonomiska förutsättningarna.

MARIA BRANDER

Mer läsning

Annons