Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergrummen kanske fylls med olja igen

/
  • Även när bergrummen är tomma finns det oljesörja kvar på botten under vattnet. Den här bilden togs 1993, när nästan alla bergrum var tomma.
  • Anders Tengsved på Ragn-Sells Avfallsbehandling.

Det är inte säkert att Ragn-Sells får lagra avfall i bergrummen – även om Miljödomstolen säger ja.
– Gävle kommun har alla möjligheter att säga nej ändå. Det är ju kommunen som äger bergrummen, säger Anders Tengsved, Ragn-Sells Avfallsbehandling AB.

Annons

När Ragn-Sells Avfallsbehandling för sju år sedan började utreda frågan om att göra oljebergrummen på Norrlandet till slutförvar för farligt avfall hade de stått tomma länge. Kommunen hade undersökt möjligheten att sanera och vattenfylla bergrummen som bara stod och kostade pengar.

Men i dag är bergrummen inte längre tomma. Alla utom två har tagits i bruk för lagring av olja och fotogen igen. De fluktuerande världsmarknadspriserna har gjort det lönsamt att köpa in olja när den är billig, lagra den och sedan sälja den när världsmarknadspriset går upp.

Därför har Gävle hamn precis sökt miljötillstånd för fortsatt lagring av olja och fotogen i bergrummen.

Ragn-Sells Avfallsbehandling har diskuterat affären med Gävle kommun länge men inte köpt några bergrum ännu. Frågan är om bolaget får tillgång till dem nu när konkurrensen hårdnat.

– Vi har hamnat i en knepig situation, säger Anders Tengsved.

– Vi har inte kunnat köpa bergrummen innan vi fått tillstånd, och om vi får tillstånd vet vi inte om vi får köpa dem, säger han.

Om miljödomstolen ger klartecken siktar Anders Tengsved på att åtminstone kunna köpa de två bergrum som inte används i dag.

– De räcker åtta till tio år framåt och så får vi hoppas att vi kan ta över fler bergrum så småningom. Men det blir en knepig lösning, för vi får förmodligen bara köpa bergrummen. Kommunen vill behålla marken ovanför, säger han.

Ändå tror Anders Tengsved att han ska kunna ro projektet i hamn.

– Gävle sitter på ett av Sveriges bästa lägen för ett förvar. Detta är en helt suverän plats. Jag tror att kommunen kommer att förstå hur viktigt det här är för regionen. Sandvik och Ovako ringer ett par gånger om året och frågar hur det går, för de hör till dem som skulle utnyttja bergrummen för sitt avfall, säger han.

Mer läsning

Annons