Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beroende - av datorer

/

GÄVLE
En 23-årig man häktades i går misstänkt för grovt bedrägeri.

Annons
Beslag av kontokort med magnetremsor och register över kontokortsnummer placerar 23-åringen i centrum av den härva som inbegriper en 45-åringen som utreds av Göteborgspolisen för misstänkta konststölder och en 33-årig uppsalabo som dömts för flera grova bedrägerier.

Datorberoende
- Han är lika beroende av datorer som en amfetaminist är av knark, säger Mikael Hammarstrand om 23-åringen.
Åklagarens första yrkande under häktningen var förberedelse till grovt bedrägeri, men Gävle tingsrätt menade att misstankarna var så pass allvarliga att 23-åringen skulle häktas för grovt bedrägeri.
Som Gefle Dagblad skrev i går fanns fakturor från olika företag i 23-åringens bostad i Andersberg, som tyder på att 23-åringen använt de kontokortsnummer som fanns i hans register.
Datorutrustning, programvaror och ett slags kortapparat undersöktes av Gävlepolisens IT--avdelning.
Under större delen av fredagen fanns IT-åklagaren i Uppsala Chatrine Rudström i Gävle för att bistå med expertkunskaper som behövdes för att förhöra 23-åringen.

Tidigt misstänkt
Det fanns ingen officiell bekräftelse på misstankarna att 23-åringen prånglat ut falska men fungerande kontokort i Gävle.
Redan under början av förra året var 23-åringen misstänkt när ett register med kontokortsnummer beslagtogs i hans hem. den gången undgick han att åtalas och fick dessutom 4000 kronor i ersättning av Gävlepolisen som skadat hans dator.
En 38-årig företagare som var anhållen misstänkt för inblandning har släppts på fri fot, men misstankarna mot honom är fortsatt aktuella. Källor beskriver honom dock som mindre viktig i den pågående utredningen.

Telefonförbud
Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand skulle senare bestämma sig för att begära 45-åringen och 33-åringen häktade, eller släppa dem på fri fot.
Åtal mot den 23-årige gävlebon ska vara väckt den 6 juni.
Han förbjöds också av Gävle tingsrätt att tala i telefon under tiden i häktet.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons