Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besättningsman - inget för höjdrädd

/
  • Foto: GUN WIGH Mastig kurs. När Briggen Gerda börjar segla regelbundet krävs minst tio besättningsmän förutom kapten, styrman och maskinist. I går startade en matrosutbildning nere vid varvet. Sittande på Gerdas mast syns: Patrik Ullström, Magnus Friberg, Martin Eriksson, Björn Wadelius, Anders Hemlin, Per Kärnebro och Hans-Erik Hansson.

GÄVLE
De yngre i manskapet får inte vara höjdrädda.
När seglen på Briggen Gerda riggas ska de vara beredda att klättra upp till toppen av den 30 meter höga masten.

Annons
- Av tradition ser arbetsfördelningen ut så, de unga uppe i masten och de äldre nere på däck. Det bästa är att ha både yngre och äldre i samma grupp. Då får man den bästa sammansättningen, säger Tommy Söderman, utbildningsansvarig.

Praktik på sjön
I går började elva deltagare en kurs i fartygsbefälsutbildning.
I sex veckor ska de lära sig behärska radarutrustningen och kommunikationsradion. Kursen innehåller också moment som handlar om hur besättningen ska agera i en nödsituation.
De flesta delarna är teoretiska, men kursen avslutas med sjöpraktik - en heldag på sjön.
- Då ska vi ge oss ut med bogserbåten Karl-Alfred. Hon är ungefär lika stor som Gerda och bra att använda för att träna på att styra. Då ska vi också passa på att lära ut allt som har med sjökort att göra, säger Tommy Söderman.

Gerda ska segla
Under nästa år ska Gerda segla för första gången.
Någon gång under 2005 ska hon sedan tas i reguljärt bruk.
- Förhoppningsvis har vi omkring 100 färdigutbildade besättningmän vid det laget. För att fungera på Gerda måste man kunna ta hand om segel också. Den biten ingår inte i den här kursen, men under nästa år kommer vi att ge en på byggnadskurs, säger Tommy Söderman.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons