Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskt brev från veterinären

GÄVLELänsveterinär Margareta Stéen ställer i en skrivelse till länspolismästaren Ulf Möller flera beska frågor. Anledningen är Lars-Erik Nordins nyligen annonserade avhopp från uppgiften som polisens djurexpert. Ett beslut Nordin tog kort efter att en kommissarie fått uppdraget att representera polisen i länsstyrelsens rovviltgrupp.

Annons
- När man bygger huset är det inte roligt när någon annan flyttar in, säger Lars-Erik Nordin.

Länsveterinären ger Lars-Erik Nordin sitt oreserverade stöd och undrar hur polisen har tänkt sköta sin del av samarbetet utan honom.
Lars-Erik Nordin har överlägsna erfarenheter, som inte ifrågasätts av någon, att arbeta med rovdjurs- och fiskeärenden, samt med djurskyddsfrågor.

Tackat nej
Det senare blev tydligt när Nordin, enligt vad GD erfar, beordrades att handha ärendet med de olagliga hönsen i Oslättfors. Trots att han då tackat nej till att fortsätta med sina gamla arbetsuppgifter.
Nu pågår en dialog i polishuset.

- Vår ambition är att ha nöjda och motiverade medarbetare, säger Lars Norrström, personalchef och för tillfället vikarierande länspolismästare.

Han har tagit del av länsveterinärens skrivelse. I den ställer hon en rak fråga - äger den så kallade Gävleborgsmodellen, ett nätverk mellan personer på olika myndigheter, fortfarande "bärighet" när Lars-Erik Nordin lämnat sina arbetsuppgifter?

"Gävleborg har lyfts fram som ett mönsterlän", skriver Stéen. Hon fortsätter med att påpeka Gävlepolisens framträdande roll.
Och det beror "främst på den entusiasm, samarbetsförmåga, talang till nätverksbyggande som kunnighet i sakfrågor som polisen i Gävleborg haft i Lars-Erik Nordin".
Stödet för Lars-Erik Nordin kunde inte ha formulerats klarare.

Dialog pågår
Det torde bli svårt för den kommissarie som utsetts i stället för Nordin att ingå i Länsstyrelsens rovviltgrupp att samarbeta med länsveterinären Margarets Stéen.

Vad gör polismyndigheten åt det?
- Det pågår en dialog. Jag är inte beredd att spekulera i media, säger Lars Norrström.

Det verkar osmidigt att ställa den mest kvalificerade polismannen åt sidan?
- Det är möjligt, men det vill jag inte kommentera.

Hur ska ni svara på Margareta Stéens frågor?
- Vi ska reda ut eventuella missförstånd, säger Lars Norrström.

Lars-Erik Nordin har tills vidare accepterat att åta sig nya ärenden på hans område, utöver redan pågående utredningar.
Hur det blir i framtiden är inte klart. Tills vidare tackar Nordin för stödet från länsveterinären.

- Det är ett fint stöd. Nyckeln är ett gott samarbete.

Är det ett krav från din sida att ingå i rovviltgruppen?
- Jag, om jag ska syssla med rovdjur.

Fotnot. Polismyndigheten har tidigare motiverat beslutet att inte utse Nordin till rovviltgruppen med att den personen bör vara någon av de tre operativa kommissarierna som arbetar på länsnivå. Utom länsveterinären har kommunens djurskyddsinspektörer uttalat sin oro.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons