Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besök från Kazakstan till Gävle

GÄVLE
Det internationella samarbetet blir allt bredare. På fredag anländer en delegation politiker och direktörer från Kazakstan till Gävle. Trots att det är pingsthelg håller en stor mängd företag och institutioner i regionen sina dörrar öppna under några dagar för de centralasiatiska gästerna.

Annons
- Det visar att man bedömer besöket som viktigt. Det kan bli ett omfattande utbyte, tror Laila Nordfors, som är ansvarig för internationella frågor i kommunen.
Hon presenterar idag den långa listan på studiebesök. På den finns allt från turistmål som Fiskecampen i Älvkarleby, Bönans fiskeläger och Högbo bruk till företag som Korsnäs, Sandvik och Mackmyra Whiskey. Även polisen, datorteket, hamnen och Gävle näringslivsarena, GNA, tillhör besöksmålen.
Det är just Håkan Andersson vid GNA som ligger bakom besöket. Han har själv besökt Kazakstan och har kontakter där. Nu har det lett till att landets vice justitieminister, en parlamentsledamot och tre direktörer, bland annat från deras omfattande oljesektorn kommer hit. De är nyfikna på Gävle och kan tänka sig ett framtida samarbete av något slag, berättar Laila Nordfors.
Kazakstan är en av världens största oljeexportörer och har även en hel del naturgas. Ekonomin har gått stadigt uppåt de senaste åren och landet har fått en hel del stöd från världsbanken och internationella valutafonden i form av projekt. Kazakstan blev ett eget land sedan Sovjetunionen föll 1991. Presidenten Nursultan Nazarbajev har styrt landet sedan dess. Det är formellt en demokrati med fria val, men de senaste valresultaten har ifrågasatts europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE, enligt Utrikespolitiska institutet.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons