Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besöksförbud på länssjukhuset

GÄVLE/UDDEVALLALänssjukhuset införde på torsdagen totalt besöksförbud.Orsaken är vinterkräksjukan som drabbat både personal och patienter på sjukhuset i stor omfattning.

Annons
- Just nu är det värst på en av medicinavdelningarna, men det varierar från dag till dag, säger smittskyddsläkaren Göran Hedin.
Att samtliga avdelningar omfattas av besöksförbudet beror på att Göran Hedin inte anser att det är möjligt att isolera enstaka avdelningar.
- Situationen är sådan att vi måste flytta runt patienter och använda sängplatser där de finns. I det läget har vi som strategi att införa besöksförbud på hela sjukhuset, säger han.
Undantag från förbudet görs bara om det finns synnerliga skäl. Dit räknas bland annat födslar och dödsfall.
Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus och kännetecknas av snabbt insjuknande, häftiga kräkningar och stor smittrisk.
Säsongens vinterkräksjuka har drabbat tio gånger fler personer i Sverige än under tidigare år. Det säger chefsmikrolog Kjell Olov Hedlund, Smittskyddsinstitutet i Solna, till Sveriges Radio Väst.
Institutet har därför begärt en kartläggning av vinterkräksjukans härjningar från samtliga sjukhus i landet.
Enligt Siv Hemmingsson, hygiensköterska på Näl, sjukhuset i Trollhättan, gör de korta vårdtiderna att sjukdomen nu sprids snabbare än under tidigare år. Vården blir dessutom mera sårbar eftersom det ofta är ont om personal som kan ersätta när de ordinarie smittats och blivit sjuka.

Mer läsning

Annons