Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besöksrekord på jubileumsdagen

/
  • Foto: ANDREAS BARDELLRekordfirande. Böna Hembygdsförening är mer livaktig än någonsin. I går firade den sin 20-årsdag.- Det var berättelsen om Vall-Brita som bodde i en liten stuga i Böna Sand och vaktade korna åt fiskarna som gjorde att vi ville se till av bevara bygdens historia på något sätt, säger Maud Sundin (längst till höger) som är en av grundarna av föreningen. På bilden syns också ordföranden Sven-Erik Ekdahl och styrelseledamoten Ragnhild

GÄVLEMinnet av Vall-Britas gärning lade grunden. Sedan har flera andra kulturhistoriska byggstenar adderats till det som nu är den levande berättelsen om Bönans bygd.

Annons
- Det är fantastiskt att se hur hembygdsföreningen har vuxit. När den grundades hade vi tio medlemmar, i dag har vi över 320, säger Maud Sundin som är en av grundarna av Böna Hembygdsförening.

I går firades Hembygdsgårdens dag. Inte mindre än 1300 föreningar i hela Sverige bjöd upp till fest för att uppmärksamma den egna bygdens historia och särart.

På gårdsplanen utanför Böna skola stod strömmingen i centrum. Klockan 13.00 började försäljningen av de olika strömmingsrätterna; allt från böckling till vitlöksgravad strömming med kokt potatis. Några timmar senare var all mat slut.

Festen satte besöksrekord. Uppskattningsvis 500 personer med någon slags koppling till Norrlandet, Bönan, Utvalnäs eller Harkskär dök upp. Passande nog firade Böna hembygdsförening samtidigt sin födelsedag.

- Vi var fem flickor som bildade hembygdsföreningen för 20 år sedan. Det var berättelsen om Vall-Brita som bodde i en liten stuga i Böna Sand och vaktade korna åt fiskarna som gjorde att vi ville se till att bevara bygdens historia på något sätt, säger Maud Sundin.

I går uppmärksammades de fem grundarna som fick varsin blombukett under en liten ceremoni. Maud Sundin är fortfarande en av de drivande krafterna i föreningen, men ordförandeskapet har Sven-Erik Ekdahl.

- Det märks att allt fler intresserar sig för bygdens ursprung och historia. Man kan se att allt fler unga och barnfamiljer flyttar ut hit, säger han.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons