Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparing inget löftesbrott

GÄVLE
Några brutna vallöften om satsningar på vården, skolan och omsorgen ser kommunalrådet Mats Ågren, s, inte i Omvårdnads och Barn & ungdoms besparingar.

Annons
- Vår ambition är att det vi sagt i valet ska uppfyllas, säger han.
Ambitionen i valbudgeten ligger kvar och sträcker sig fram till nästa mandatperiod. Han menar att s inte i detalj gett några löften som är i farozonen i de pågående neddragningarna.
Mats Ågren vill inte kommentera några enskilda sparförslag i nämnderna eftersom bokslutsgenomgången pågår. Där diskuterar nämnderna sin budget med kommunledningen och förhandlar om hur mycket av fjolårets minus de måste ta med sig till i år.

Saknar reserver
Mats Ågren säger att man varit tydlig med att nämnderna måste klara sig på de pengar som de har fått sig tilldelade. Några reserver finns inte.
- Vi har valt att lägga ut de pengar som finns tillgängliga.
Som GD tidigare har berättat ska Barn & ungdom banta budgeten med 18-20 miljoner kronor. Fem av sju öppna förskolor stängs, barnomsorgen nattetid och kulturskolan ses över, barn till föräldralediga får vara kortare tid på dagis, sexåringars skolskjuts dras in och kilometergränsen höjs från fyra till fem kilometer har nämnden bestämt.
Nästa vecka ska omvårdnadsnämnden diskutera sina sparförslag.
Fyra förslag, som ska ge drygt 16 miljoner kronor om året, har lyfts fram från en lista. De innebär att två avdelningar på äldreboenden stängs, att maten på särskilda boenden inte rabatteras utan de som har låg inkomst hänvisas till socialförvaltningen, höjd avgift för trygghetslarmen och att hemtjänsten städar var tredje vecka i stället för varannan.

"Fel mot våra äldre"
Ingemar Waern, s, ordförande i socialnämnden, tycker inte att det är bra att pensionärerna ska vända sig till socialförvaltningen i stället för till Omvårdnad, något som man ändrade på för många år sedan.
- Många pensionärer drar sig för att gå till socialtjänsten. Det är fel mot våra äldre, säger han.
Det är inte heller självklart att de får pengar.
Moderaterna anser att de föreslagna besparingarna är otänkbara, men har inga alternativ klara.
- Moderaterna kräver en ordentlig analys av var de 38 miljonerna tagit vägen innan vi kan ta ställning till några besparingar, säger Maj-Britt Åhrman i omvårdnadsnämnden.
Vänsterpartiet har en annan åsikt.
- Vi tycker att de är rimliga med tanke på att vi inte får pengar så att det räcker, säger Anna-Lena Westin, v-ledamot i nämnden, om sparförslagen.
Hon säger att de är ett sätt att visa på att det behövs mer pengar.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons