Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingar slår mot idrotten

/

GÄVLE- Det är ett tufft läge. Det handlar om att jaga kostnader på fem miljoner.Mats Öström, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, ser dystert på det pågående budgetarbetet.

Annons
De extra 5,5 miljoner kronor man har blivit lovade från kommunfullmäktige räcker inte ens till löneökningar, lokal- och energikostnader för förvaltningen.

Större besparingar
Det innebär att besparingarna, eller vinsterna, måste bli större än vad man hittills trott.
-Vi måste öka intäkter eller ta bort kostnader på nära fem miljoner. Tidigare trodde vi att det skulle räcka med tre miljoner, säger Mats Öström.
Han utesluter varken taxehöjningar eller minskade aktivitetsstöd till ungdomsidrotten.
-Av de fem miljonerna tror jag att nära två miljoner kan drabba idrott och friluftsliv, säger han.
Han vill dock betona att ännu är inget klart. Det preliminära budgetförslaget är tidigast klart på fredag, och ska presenteras för nämnden den fjärde december. Men beslutet kommer troligen att vänta till ett extrainsatt nämndmöte den 19 december.
Kultur och fritid kommer att få en budget på 183,8 miljoner kronor för nästa år. Av dem beräknas drygt 42 miljoner kronor gå till avdelningen idrott och friluftsliv. Alltså mindre än 25 procent.
Ett glädjebesked är däremot att Robert Wells och Joe Laberos föreställning på Gavlerinken den 15 december har skapat istider för ungdomshockeyn.
-Intäkterna för hyran av Gavlerinken för vi över till tidigare uppspolning. Ett dygn mot en vecka tidigare is på flera planer, säger Mats Öström.
Enligt honom rör det sig om drygt 50 000 kronor.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons