Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beväpnade rånare slog till mot systemet

/
  • Rånarna tände eld på flyktbilen.
  • Perola Östlund jobbar i klockbutiken. Han träffade en av kunderna som var med vid rånet.Kalle Kauppi jobbar på Blomsterlandet som ligger granne med Systembolaget.– Det känns olustigt, säger han.
  • Polisen Mikael Nyström stod vid avspärrningarna efter rånet. foto: leif jäderberg
  • Mitt på dagen slog rånarna till mot butiken.

Systembolaget i Hemlingby utsattes för ett väpnat rån mitt i värsta köpruschen i går. Enligt vittnesuppgifter klev två maskerade män in i butiken och uppmanade kunderna att lägga sig ner på golvet.
I går kväll var rånarna fortfarande på fri fot.

Annons

Klockan var kvart över ett när polisen larmades till Systembolaget i Hemlingby som utsatts för ett väpnat rån.

Enligt vittnen kom två män in i butiken. Deras ansikten var täckta med sjalar eller annat tyg. En av männen bar på något som såg ut som en pistol.

– Vi vet inte om det var en pistol, en soft airgun eller helt enkelt en attrapp. Inget skott avlossades i alla fall och ingen person skadades fysiskt, säger polisens presstalesman Hesam Akbari.

De två männen uppges ha sagt åt kunderna att lägga sig ner på golvet. Under hot tvingade rånarna till sig en okänd summa pengar från kassapersonalen.

– Det hela gick mycket snabbt. Det var över på bara några minuter, säger Hesam Akbari.

Rånarna flydde sedan i en röd bil från platsen. Bara en stund senare hittade polisen bilen brinnande på en parkeringsplats vid Vändkretsen, mellan Tordönsgatan och Vinddraget i Andersberg. De båda männen misstänks ha bytt fordon och fortsatt sin flykt, okänt åt vilket håll. Den röda bilen visade sig senare vara stulen i Sandviken.

Polisen skulle i går knacka dörr i de hyresfastigheter som ligger intill parkeringen för att höra om någon sett något. Platsen spärrades också av i väntan på att polisens tekniker skulle göra en teknisk undersökning.

Även området runt Systembolagets entré spärrades av, och butiken stängdes. Polisen fanns på plats för att hålla förhör med vittnen.

Sex anställda var i tjänst. De fick på eftermiddagen hjälp att hantera upplevelsen.

– Vi har samlats och pratat igenom det som hänt, säger butikschef Fredrik Lövgren, som själv inte jobbade i går.

Han informerade också övriga anställda. De har en utarbetad plan för krisstöd. På måndag blir det tillfälle till nya samtal, då också med företagshälsovården, och den som behöver hjälp innan dess kan få det. Stödet fortsätter så länge personalen behöver. Butiken kommer att hålla öppet på måndag som vanligt.

Lennart Agén, presschef på Systembolaget, vill inte kommentera hur stor summa pengar rånarna kom över.

– Men de fick inte med sig särskilt mycket pengar. Det är aldrig mycket pengar i kassorna eftersom de ofta töms, säger han.

Många kunder befann sig i butiken samtidigt med rånet.

Kalle Kauppi jobbar på Blomsterlandet som ligger nästan granne.

– Jag stod i kassan när det hände och missade allt. Men efteråt har jag hört kunder berätta. En mamma hade sina barn i bilen när rånarna slog till. Barnen sa att de såg män med pistol, säger Kalle Kauppi.

Han tycker att det känns obehagligt att rånet skedde mitt på dagen när det var mycket folk i rörelse.

– När rånarna hade lämnat platsen såg vi hur folk strömmade ut ur Systembolaget, säger han.

Perola Östlund som jobbar i klockbutiken bredvid Ica Maxi träffade en av kunderna som var med vid rånet.

– Han kom in hit och sa att han varit med om en märklig sak. När han kom in på Systembolaget låg alla kunderna på golvet och en person pekade på honom med en pistol och sa att han också skulle lägga sig ner. Sedan tog rånarna någon kassett med pengar och stack, säger Perola Östlund.

Polisen jobbade i går för att hitta rånarna.

– Vi har bra vittnesuppgifter och hoppas få tag på dem, säger Hesam Akbari.

Mer läsning

Annons