Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibliotek och Brynjan stängs

/
  • Foto: FRANK JULIN Slutet? Bibliotekarie Sara Hagström är uppgiven. Ett väl fungerande bibliotek kan komma att läggas ned. Även om hon blivit garanterad omplacering så känner hon sig orolig.

GÄVLE
Ungdomsgården Brynjan på Brynäs och Andersbergs bibliotek får stryka på foten i socialdemokraternas besparingsförslag.

Annons
Även idrottsföreningarna är stora förlorare genom neddragningar i aktivitetsstödet.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars-Göran Ståhl, s, ser besparingarna som ett nödvändigt ont för att klara ekonomin.
Men det är inte säkert att han får majoritet i nämnden nästa vecka. Både m och v är till exempel mycket kritiska till att stänga Brynjan.
I går offentliggjordes det besparingsförslag som ska behandlas av nämnden.

Kapar i budgeten
Det handlar om en rad tuffa nedskärningar som ska ge 4,1 miljoner kronor i år och 7,8 miljoner 2004.
Tillsammans med tidigare beslut gör det att man kapar totalt 20 miljoner kronor under de två åren. Det är nästan en tiondel av hela budgeten.
- Man får ont i magen emellanåt. Det här var ju inte vad man hoppades från begynnelsen, säger den nytillträdde ordföranden.
Orsaken till att det mest handlar om tråkiga besparingsbeslut just nu är att man måste ta igen fjolårets underskott på fyra miljoner och minska kostymen med det dubbla till nästa års budgetram.
Om kommunledningens förslag att ytterligare minska nämndernas ramar med två procent 2004 blir verklighet så måste man hitta fyra miljoner till.
- Då får vi ta det på majmötet, konstaterar Lars-Göran Ståhl dystert.
Nedskärningslistan är dock tillräckligt motig nu, även om han helst vill prata om att man har en hel del bra verksamheter kvar som inte berörs.
Biblioteket i Andersberg har besök av 75 000 människor varje år och är en central mötesplats för de boende i området. Det blir svårt att helt ersätta med en bokbuss vid skolan.

Osäkra ungdomsgårdar
Ungdomsgården Brynjan vid Stenebergsskolan är också välbesökt och inrymmer en hel mängd aktiviteter för barn och ungdomar.
Dessutom vet man inte vad som händer med övriga fritidsgårdar när man ska spara 1,8 miljoner till.
Enligt Lars-Göran Ståhl är det inte läge för de andra fritidsgårdarna och biblioteksfilialerna att pusta ut.
Idrottsföreningarna drabbas hårt när aktivitetsstödet för barn- och ungdomsverksamhet dras in det andra halvåret och minskar ordentligt nästa år.
En halv miljon kronor mindre till Kulturskolan gör att en femtedel av deras kommunala stöd försvinner.
Nu får barn- och ungdom stå för hela stödet. Något som kan leda till högre avgifter.
Lars-Göran Ståhl tror att symfoniorkestern, konserhuset och fjärran höjder lyckas öka sina intäkter. I annat fall får de fixa till det med minskad verksamhet.
Det nuvarande kontraktet för Brynjan går ut vid halvårsskiftet, något som förmodligen avgjorde det valet.

Hopp för Brynjan?
Både moderaternas Odd Kjölsrud och vänsterns Thomas Pettersson sitter med i en fritidsgårdsutredning som ska se över samtliga anläggningar. Men de har inte arbetat färdigt och kommit med några förslag till åtgärder. Ändå väljer s nu att lägga ner Brynjan.
- Det känns fel att vidta åtgärder nu. Men vi får se om vi kan hitta pengar någon annan stans för att ha kvar Brynjan ett år till, säger Odd Kjölsrud.
- Vi borde haft en ärlig chans att säga vad vi tycker från utredningen. Nu hoppas vi hitta ett motförslag. Det här slår ju mot barnen och det kan vi inte gå med på, menar Thomas Pettersson.
Får de med sig övriga oppositionspolitiker på ett motförslag så kan de köra över socialdemokraterna i nämnden.

Jobbiga beslut
Båda tycker att det känns riktigt jobbigt att sitta med och ta nedskärningsbeslut. Inget man skulle önska sin bäste ovän, säger Odd Kjölsrud. Han funderar om man inte skulle kunna lösa en del av besparingarna genom att pruta på bidraget till Folkets hus på två miljoner kronor.
Thomas Pettersson efterlyser en konsekvensbeskrivning av nedskärningarna.
Andersberg riskerar att bli ett getto utan bibliotek och utan Brynjan riskerar man att ungdomar slås ut.
- Det här är ett akut vansinne. Besparingsivern går lite för långt, säger han.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons