Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket i en annan division?

GÄVLE
- Idrotten och friluftslivet har fått känna av de hårdaste neddragningarna under de senaste åren.
Det hävdade kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars-Göran Ståhl under gårdagens debatt i Kafé Edbom. Han fick medhåll av förvaltningschefen Mats Öström.

Annons
Ett 30-tal personer lyssnade på debatten som kretsade kring bibliotekets utsatta position när kommunen sparar. Konferencier Gösta Carlestam ville veta vad politikerna värderar högst; kulturen eller idrotten.

Annan division?
"Är det inte så att biblioteket ändå spelar i en annan division än idrott och sport? Är allt verkligen lika viktigt? Om vi blir utan böcker, vad händer då?".
- Idrottsrörelsen har en otroligt stor betydelse för folkhälsoarbetet och det sociala arbetet i samhället. Biblioteket står å andra sidan för folkbildningen, svarade Lars-Göran Ståhl.
Weste Westeson undrade om kultur- och fritidsnämndens ordförande är belåten med kommunbidraget eller om han är beredd att kriga för att nämnden ska få en större del av kakan.
- Jag har stått i kommunfullmäktiges talarstol och begärt att kultur- och fritidsområdet ska prioriteras lika högt som vård, skola och omsorg, sa Lars-Göran Ståhl.
"Och den frågan är du redo att fortsätta driva även i arbetarekommunen?", frågade Westeson.
- Ja. Vi är i fel division, vi ska befinna oss mycket högre.
Bland åhörarna fanns även före detta kommunalrådet Ing-Marie Hansson.
Hon såg med oro på neddragningarna.
- Gävle är något av drömmarnas stad, man ska satsa på å-rummet och bygga dyra bostäder åt rika stockholmare på Alderholmen. I stället tror jag att vi måste tillbaks till basverksamheten och satsa på verksamheterna ute i stadsdelarna.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons