Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibliotekschefen säger nej till ”politikerfika”

/
  • Bibliotekschefen Conny Persson betraktar Per-Åke Fredrikssons ­fikaträffar på Kafé Edbom som politiska möten eftersom Folkpartiet annonserar i lokaltidningarna att oppositionsrådet Fredriksson kommer att finnas där.

Folkpartiets oppositionsråd Per-Åke Fredriksson får inte sitta på Kafé Edbom på Stadsbiblioteket och fika i dag.
Orsaken är att han har annonserat att han ska sitta där och därför betraktar bibliotekschefen det som ett politiskt möte som folkpartiet måste hyra lokal för att få anordna.

Annons

En onsdag i månaden har Folkpartiets oppositionsråd i Gävle Per-Åke Fredriksson suttit på Kafé Edbom på Stadsbiblioteket i Gävle och fikat.

– Det är många som brukar säga att politiker ska vara mer tillgängliga. Jag har sett det här som en möjlighet att göra mig mer tillgänglig för Gävleborna. Jag har bara suttit där och fikat och då och då har någon kommit fram och pratat en stund, säger Per-Åke Fredriksson.

Inför varje fikatillfälle har Folkpartiet satt in en annons i lokaltidningarna för att berätta att Per-Åke Fredriksson kommer att finnas där. Det är denna annons som nu fått biblioteksledningen att reagera.

– Han har rätt att sitta och fika hur mycket som helst men om man sätter in en annons så betraktar jag det som ett politiskt möte och då får man hyra en lokal, säger Conny Persson, chef för Stadsbiblioteket.

Han anser sig ha stöd i ett beslut från kultur- och fritidsnämnden och har nu hänvisat Per-Åke Fredriksson till en annan lokal i huset som han får hyra i dag.

Per-Åke Fredriksson säger att han kommer att hyra lokalen men är kritisk till att biblioteket hindrar honom från att träffa medborgare över en kopp kaffe på Kafé Edbom.

– Jag tycker att biblioteket ska vara en öppen mötesplats där människor kan träffas för att diskutera över en fika, säger han.

Mer läsning

Annons