Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidragsstrul för kvinnojour

När och från vem ska vi söka verksamhetsbidrag för 2009?
Frågan ställs av kvinnojouren Blåklockan som ännu inte vet hur mycket pengar de har att röra sig med under året.

Annons

Varje år får kvinnojouren Blåklockan drygt 600 000 kronor från socialnämnden i Gävle för att kunna bedriva sin verksamhet. Dessutom söker jouren årligen bidrag från länsstyrelsen som ifjol sköt till ytterligare cirka 500 000 kronor av statens pengar.

Regeringen har även i år avsatt ett antal miljoner till kvinnojourer och mansmottagningar. Men något beslut om vilken instans som ska fördela pengarna är inte fattat, vilket gör att kvinnojouren Blåklockan i Gävle hamnat i en konstig sits.

– Det är den 12 januari 2009 och vi har fortfarande inte kunnat söka några bidrag för i år. Vi vet inte var vi ska söka. Tidigare har det varit från länsstyrelsen men 2008 fick vi lämna till socialnämnden som i sin tur lämnade ansökan vidare till länsstyrelsen. I år har vi inte fått några riktlinjer, säger Lotta Fridholm, ordförande i Blåklockan.

Karin Sandgren, samordnare på länsstyrelsens sociala enhet, känner till att kvinnojourerna runt om i länet börjar bli otåliga.

– Vanligen har vi på länsstyrelserna fått i uppdrag från regeringen att fördela 109 miljoner kronor. Vi har inte fått något sånt uppdrag för i år ännu men tror att det kommer. Jag har sökt Socialstyrelsen för att försöka få ett besked. Många kvinnojourer är på gång med sitt utvecklingsarbete och vill kunna planera, säger hon.

Mer läsning

Annons