Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilar kan beslagtas

/
  • Ett av förslagen från Kronofogdemyndigheten och Vägverket är att införa legal panträtt på fordon.

Den som inte betalar parkeringsböter eller fordonsskatt kan i framtiden få lösa ut sina beslagtagna bilar. Det föreslår Vägverket och Kronofogdemyndigheten.

Annons

I Gävleborg har 1 112 personer skulder hos kronofogden för parkeringsböter, 2605 personer har betalningsanmärkningar för fordonsskatt och 313 är registrerade för att inte ha betalat trängselskatt. Den totala summan av skulderna är drygt 20 miljoner.

För hela landet är summan drygt 1 136 000 000.

Antalet fordonsskatter, parkeringsanmärkningar och trängselskatter som överlämnas till kronofogden ökar stadigt. Under hösten passerade summan för hela landet miljardstrecket. Nu vill Vägverket och kronofogden sätta ner foten och har lämnat ett förslag till regeringen på hur de ska kunna pressa skuldsatta bilägare att betala.

– Vi har strävat efter att hitta lösningar som försvårar för dem som systematiskt struntar i att ta sitt ansvar. Samtidigt får det inte ske på bekostnad av ökat krångel för den som sköter sig, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö i ett pressmeddelande.

Ett av förslagen är att införa legal panträtt på fordon. Det innebär att staten har en rätt i fordonet motsvarande värdet av de obetalda skatterna eller avgifterna. Skulden kan därmed leda till försäljning av en bil som har skulder kopplade till sig. Uppgiften om den legala panträtten ska registreras i vägtrafikregistret och är knutet till bilen, vilket får betydelse vid en eventuell överlåtelse.

Ett annat förslag är att en kommun ska få rätt att flytta en felparkerad bil om ägaren har mer än 10 000 kronor i obetalda parkeringsanmärkningar. Bilen behöver inte lämnas ut förrän skulderna betalats.

Vägverket vill även få rätt att vägra registrering av en ny bilägare om han eller hon har obetalda fordonsrelaterade skulder.

– Vi hoppas att dessa förslag kan leda till en god lösning av problemet med bilmålvakter, säger rikskronofogde Eva Liedström Adler. Vi kommer inom kort att föreslå regeringen ett antal lagändringar för att kunna realisera förslagen.

Mer läsning

Annons