Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilar och bussar får fortsätta samsas

/
  • Teckning: ROLF GUNNAR ANDERSSON Trafik. Bilar och bussar får fortsätta att samsas på Rådhusesplanaden.

GÄVLEDet ska vara biltrafik i Rådhusesplanaden även i fortsättningen.Det beslutade kommunstyrelsen i går.Men det var långt ifrån en enig församling.

Annons
Flera röster höjdes för det bilfria förslaget.
- Jag tycker att man vikt sig för tunga remissinstanser. Här i Gävle är vi så konservativa och vågar inte prova något nytt. Det är synd, säger miljöpartiets oppositionsråd Ylva Bandmann som vill se den nya centrumhållplatsen utan biltrafik.

Många skäl
Hon menar att det finns många skäl. Dels tror hon att bilarna nu kommer att stoppa upp för busstrafiken vilket kommer att leda till förseningar, dels befarar hon en sämre luftkvalité i centrum.
Att centrumhandlarna är starkt kritiska mot ett bilfritt centrum tror hon har haft stor betydelse för majoritetens inställning.
- Men det finns ju faktiskt exempel i bland annat Örebro där centrumhandlarna också var emot att ha bilfritt i centrum. Men när man väl gjorde det så visade det sig faktiskt att omsättningen i centrum ökade, säger Ylva Bandmann.
I går så yrkande hon dock i första hand på att man skulle återremittera frågan eftersom det fanns flera kritiska röster.
Även moderaternas Gunilla de Maré ville dra tillbaka ärendet med bakgrund av trafiksäkerheten och ekonomin.
Vänsterpartiets Ulla Andersson ansåg att kommunstyrelsen skulle välja det alternativ som betyder att Rådhusesplanaden ska stängas av för biltrafik.
Men det gick alltså inte igenom.
Det förslag som kommunstyrelsen nu förordar betyder att det blir ett separat körfält för bussarna närmast själva torget på båda sidor.
Biltrafiken ska gå i motsatt riktning mot busstrafiken. Därmed försvinner dagens enkelriktning.
Kommunfullmäktige får sista ordet. Går detaljplanen igenom även där kan spaden, enligt den tidigare tidsplanen, sättas i marken i april nästa år.
MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se

Mer läsning

Annons