Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilförarna i Gävle visar vägen

GÄVLE Bältesanvändningen bland bilförare i tätort har ökat i länet.
I Gävle har den plötsligt blivit riktigt bra.

Annons
Jämfört med den senaste mätningen är det ett jättehopp uppåt. Men i Hofors är bältesanvändningen ungefär lika usel som den alltid varit. Den slutsatsen kan man dra av observationer som gjorts av NTF Gävleborg.
NTF började räkna bältesanvändningen 1992 och har sedan dess gjort ett stort antal räkningar runt om i länet.
I den senaste räkningen, som gjordes under oktober, var bältesanvändningen 90 procent i Gävle. Det är den högsta siffran hittills i någon tätort vid NTF:s mätningar i Gävleborg.
I Hofors använde bara 50 procent bältet. Det är å andra sidan ett fall framåt jämfört med föregående räkning, som gjordes i februari. Då var siffran så låg som 43 procent.
- Man kan undra vad som har hänt i Gävleborg. Samtliga sju räknade kommuner visar nämligen högre bältesanvändning i höst jämfört med siffrorna i februari. En delorsak kan vara fördubblade bältesböter (de ökade till 600 kronor hösten 2002) samt att polisen har haft fler bälteskontroller, säger Olle Asp, chefskonsulent på NTF Gävleborg.

Han berättar att NTF frågat runt bland dem som räknat. Alla verkar ha gjort samma iakttagelse - nämligen att unga förare fuskar med bältet i högre omfattning än äldre.
- Märkligt eftersom alla unga är uppväxta med barnstol i bilen och har ett ganska färskt körkort, säger Asp .
Han medger att siffrorna måste tas med en nypa salt eftersom de utförs av frivilliga och förutsättningarna inte varit jämförbara från gång till gång. Bland annat har räkningsplatserna skiftat. Räkningarna har också gjorts vid skilda tidpunkter och antalet räknade bilar varierar kraftigt.
- Men det har visat sig att skillnaderna är små oavsett om vi räknar relativt få eller väldigt många bilar, säger Asp.

Den förbättrade bältesanvändningen leder garanterat till att ett antal bilister sluppit sönderslagna ansikten, brutna armar eller ännu värre följder. Det innebär också insparade vårdpengar i länet.
Vid den senaste räkningen gjordes 340 observationer på två platser i Gävle, i Andersberg och vid rondellen intill OK på Brynäs.
Gävle toppar alltså den senaste mätningen med 90 procents bältesanvändning bland förarna. Det är en uppgång från 62 procent vid mätningen i februari.

Siffrorna i övriga kommuner:
Söderhamn 85 procent (64 procent i februari, Bollnäs 85 procent (ingen observation i februari men 61 procent juni 2003), Ljusdal 71 procent (61), Hudiksvall 70 procent (51), Hofors 50 procent (ingen observation i februari men 43 procent i juni 2003).
Om några veckor redovisas en landsomfattande räkning av bältesanvändningen. Där har man observerat både förare och framsätespassagerare. I den mätningen finns tre av länets kommuner med, nämligen Gävle, Söderhamn och Hudiksvall.

Mer läsning

Annons