Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare bygga i lågkonjunktur

/

Passa på och bygg nu under lågkonjunkturen så blir det billigare för kommunen plus att det skapar arbetstillfällen. Det är tanken bakom den stora satsning på idrotts- och kulturinvesteringar som Mats Öström vill se de närmaste åren.

Annons

Som GD berättade i går tänker Kultur & Fritid i Gävle kommun trycka på för att få genomföra en rad stora byggprojekt de kommande åren.

Det handlar bland annat om att bygga en friidrottshall och en sporthall i Sätra och utveckla Fjärran höjder-badet.

– Det här är investeringar som det finns ett dokumenterat behov av. Lågkonjunkturen skulle ge oss en möjlighet att genomföra dem till en betydligt lägre kostnad än vad man tidigare räknat med, säger Mats Öström.

Han vill ha en forcering av utrednings- och beslutsprocessen kring de här investeringarna för att de ska kunna förverkligas så snabbt som möjligt.

– Vi bör passa på nu under de närmaste två-fyra åren. Dröjer vi för länge är vi snart framme i en ny högkonjunktur och då blir det genast dyrare igen, säger Mats Öström.

Han tror att alla kommunala förvaltningar kommer att resonera likadant när det gäller planerade investeringar. Offentliga sektorn ska bygga i lågkonjunktur, det är klassisk Keynesiansk konjunkturpolitik, menar Öström.

Vad de här investeringarna skulle kosta kommunen kan Mats Öström inte säga i dag. Vissa projekt, till exempel utvecklingen av Fjärran Höjder-badet, ska genomföras i samarbete med privata intressenter och det påverkar kostnadsbilden.

Projekten har utredningsmässigt kommit olika långt. När det gäller stadsbiblioteket finns färdiga arkitektskisser. När det gäller idrottshallarna på Sätraåsen är utredningar på väg att bli klara. De projekten skulle därför kunna genomföras relativt snabbt.

Andra projekt, till exempel Fjärran Höjder, är mer ofärdiga och måste vänta.

Hela paketet är fortfarande på förslagsstadiet och det är i slutänden politikerna som avgör om och i så fall när byggplanerna ska genomföras. Ett underlag kommer att presenteras för politikerna i början av nästa år, enligt Mats Öström.

De nya planerna gläder givetvis berörda. Friidrottshallen är mycket efterlängtad, intygar Erik Proos, Gefle IF Friidrott.

– Underbart om det kunde bli av. Men jag är luttrad. Redan 1991 beslutade politikerna att bygga en friidrottshall men det blev aldrig något av det, säger han.

Avsaknaden av hall gör att Gefle IF inte kan hänga med i friidrottskonkurrensen i Sverige, menar han. Det finns många barn i Gävle som friidrottar men de kan inte utvecklas på hemmaplan när de kommer upp i gymnasieåldern. Ofta flyttar de till andra orter för att kunna träna inomhus på vintern men resultatet blir sällan bra. Flytten gör att ungdomarna tappar grundtryggheten, enligt Erik Proos.

– Gymnasieåldern är känslig. Då behöver man bo hemma hos mamma och pappa, säger han.

Mer läsning

Annons