Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare tågbiljett med stopp i Uppsala

GÄVLESätt foten på perrongen i Uppsala och din tågresa till Stockholm blir 47 kronor billigare!

Annons
SJ känner till den lilla "bristen" i deras prissättning, men väljer att inte göra något åt den "så länge den inte missbrukas".
Om man köper en normalbiljett från Gävle till Stockholm kostar den 238 kronor. Men om man bokar en biljett från Gävle till Uppsala, och en från Uppsala till Stockholm blir totalpriset bara 195 kronor, alltså 43 kronor billigare. En obokad biljett blir med samma metod 47 kronor billigare.
- Vi vet ju att det finns folk som gör så här, men det är emot vårat regelverk, säger Eva Hofstrand, marknadsansvarig på SJ norr om Stockholm.
Enligt henne ska man inte få åka på en "delad" biljett. Men hon medger att regeln kan kringgås om man kliver av i Uppsala och sedan kliver ombord igen.
- Vi har diskuterat det här, och blir det ett problem får vi titta över det, säger hon.
Anledningen till den stora prisskillnaden är enligt Eva Hofstrand ett försök att minska trycket på X 2000.
- Det är ett lägre pris Gävle-Uppsala på grund av att vi har så mycket pendlare den sträckan som vi vill styra till intercitytågen. Syftet är att minska trycket på X 2000, säger hon.
Möjligheten att spara in några kronor på en kort perrongpromenad har enligt Eva Hofstrand funnits i tre eller fyra år. Den försvinner inte heller i den nya tidtabellen som börjar gälla inom kort.
Så om systemet inte missbrukas, kommer möjligheten att finnas kvar även i framtiden.
- Det vore ju synd om vi tvingades se över det här. Det lägre priset till Uppsala är ju positivt för pendlarna från Gävle, säger Eva Hofstrand.
MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons