Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigaste alternativet gäller

GÄVLE Boende i Andersberg skickas till hälsocentraler i Gävle eller Sandviken om de behöver läkarvård. Alla har rätt till viss ersättning för sjukresan. Men det är det billigaste alternativet som gäller.
- Det här är en sits som är svår för både patienterna och för oss, säger Lilian Stexgård, verksamhetsansvarig vid Andersbergs hälsocentral.

Annons
I oktober blev Andersbergs hälsocentral en distriktssköterskemottagning. Hälsocentralen tar inte längre emot patienter för läkarbesök. I första hand får patienterna rådgivning av distriktssköterskor. Om en bedömning görs att den som är sjuk behöver träffa en läkare kan sköterskorna boka in patienterna på någon helt annan hälsocentral i Gävle eller Sandviken.
- Vi har en eller två jourtider på varje hälsocentral, säger Lilian Stexgård.

Många patienter får alltså åka ända till Sandviken för att få träffa en läkare. De har då rätt att mot en egenavgift göra en sjukresa. Vanligtvis måste den som är sjuk åka buss men om det är någon som har svårt att åka på det sättet kan man få åka taxi.
- Vi tittar i första hand på vilken patient det är. Kan det vara rimligt att begära att den personen ska åka iväg.
Om en patient som uppmanas att ta bussen vägrar och tar en taxi istället kan han eller hon inte räkna med att få pengarna tillbaka.
- Om en patient ska åka taxi måste han ha ett läkarintyg som säger att han är så handikappad att han inte kan ta bussen, säger Inger Engvers, chef på sjukreseenheten på X-trafik.
Men om det är första läkarbesöket så att man inte har något intyg sedan tidigare?
- Då är det alltid en risk man tar att läkaren kommer att säga att man inte är tillräckligt sjuk och får betala resan själv. Det är det medicinska tillståndet som avgör.
Enligt Lilian Stexgård har personalen på hälsocentralen fått stor förståelse från befolkningen i Andersberg även om många upplever det som jobbigt att behöva åka iväg. Situationen är jobbig för personalen också, påpekar hon.
- Det blir slitsamt för personalen när de känner att de inte räcker till för patienterna.

Karin Bergkvist
Anna Höglund

Mer läsning

Annons