Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilvrak växer igen på gamla soptippar

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Soptipp. Mitt i den lummiga skogen sticker tre bilvrak upp. På närmare håll syns också soppåsar och rostiga tunnor under tunna lager av växtlighet.

GÄVLE / Dagens sopa
Först syns inget. Sedan syns tre bilvrak som sticker upp ur grönskan. Där under finns uppemot sjuttio latrintunnor.

Annons
Åbyfors soptipp användes under sextiotalet tills den 1970 togs ur bruk, men ännu syns den i dagen. Äger marken gör tekniska kontoret i Gävle.
- Vi har ett ansvar för tippen eftersom vi är markägare. Tippen är övertäckt och i ordninggjord en gång, men sedan har folk svarttippat där, säger Karin Hedqvist på tekniska kontoret.
Agneta Lård på miljökontoret som är ansvarig för skrotbilar är upprörd.
- Det ska inte ligga skrotbilar på kommunens mark, säger hon.
Tekniska kontoret kommer till att börja med att försöka stänga för vägen med sten så att det inte kommer dit mer avfall. Men det blir ingen lätt uppgift att städa upp. Skogen har vuxit in i tippen, och vice versa.

Inte akut
Ur ett miljöhänseende är inte läget akut. En provtagning på området som gjordes år 2000 visar att marken och lakvattnet inte är allvarligt förorenade. Däremot var halten av bly och koppar mycket högre än vanligt.
- Det var bättre än förväntat. Ingen katastrof, säger miljöinspektör Carolina Sahlén om provresultatet.
I Gävle kommun finns över trettio gamla soptippar. Fyra av dessa har klassats i en högre riskklass än de andra. De tipparna ligger i Bergby, Norrsundet, Avan och Åbyfors. Bedömningen grundar sig på tippens placering och vad som har slängts där. Erland Persson från Valbo var renhållningsentreprenör när Åbyforstippen öppnades. Han berättar att det bland annat kom sopor från Mackmyra sulfit och på natten hände det att bilvrak fraktades dit.
- Det är mycket skit i tipparna. Ingen visste då vad som var farligt, säger han.
När den stängdes kring 1970 grävdes en stor grav, dit sedan soporna lades. Sedan täcktes allt över med jord. Enligt Erland Persson lutades graven med flit för att lakvattnet skulle rinna ut i ån.
Soptippen är under sommarhalvåret väl kamouflerad av grönskande träd. Den goda växtligheten kan ha sin förklaring i sjuttio tunnor latrin. Under hela sextiotalet tömdes latrin ut på tippen. Gamla tunnor finns kvar och rostar under täcket av växter.
Detta påverkar också tekniska kontorets möjligheter att plocka bort bilvraken och ordna tippen slutgiltigt.
- Vi kommer att åtgärda det i höst eller nästa vår. Det måste ske när löven fallit från träden, säger Karin Hedqvist.
NILS PAULSSONM
026-159663

Mer läsning

Annons