Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilvraken ska bort

/
  • Foto: ANDREAS BARDELLDumpade ett bilvrak. Lars Alm och Ulf Nordberg från skrotbilskampanjen fick själva dumpa en skrotbil i skogen för att kunna visa hur bra Skrotbilskampanjen är på att bärga bilvraken.

GÄVLEDen första bil som Skrotbilskampanjen skulle forsla bort var spårlöst försvunnen.

Annons
Kampanjen började därför med att man dumpade en skrotbil i skogen.
- Jag har aldrig varit med om maken. Det blir lite bakvänt det här, sa kampanjledaren Lars Alm från Håll Sverige Rent när bilen rullades ut i skogen.
På fredagen inleddes Skrotbilskampanjen i Gävleborgs län. Kampanjen innebär att bilägare som har ett gammalt bilvrak stående hemma på gården kan ringa telefonnumret 020/757600 och få bilen bortforslad helt kostnadsfritt. Man kan också anmäla skrotbilar som man sett stå och skräpa ute i naturen, så forslas de bort.
För att berätta om detta kallade kampanjledningen till presskonferens vid OK Brynäs på fredagsförmiddagen. Där har det stått en gammal bil i över en månad, nedkörd i skogen bakom macken.

300 bilvrak
Men när Lars Alm och Ulf Nordberg från kampanjen kom till platsen var bilen borta, bärgad av en skrotfirma kvällen innan. Assistancekåren, som skulle bärga bilen inför pressens fotografer, fick i stället köra dit en annan skrotbil.
- Vad är det ni gör? undrade Östen Rosenqvist på Östens Bilvård förfärad när han fick se tilltaget. Han har haft nog med skrotbilar utanför sin verkstad, sa han:
- Bara den här sommaren har tre skrotbilar lämnats här och de blir snabbt sönderslagna. Jag vågar aldrig ha en kundbil stående här utanför, säger han.
I Gävle är skrotbilar annars inte något stort problem.
- Jag vet att det står några i skogen uppe i Trödje. Annars var den här den enda jag kände till nära stan, säger Agneta Lård på Bygg- och miljö.
- Vi hade en kampanj 1985 då vi fick bort 300 bilvrak och efter det har tekniska kontoret skaffat sig rutiner som gör att alla bilvrak på kommunal mark körs bort, säger hon.

Inga rutiner
I Sandviken är skrotbilarna ett mycket större bekymmer.
- Vi har inga rutiner alls för att forsla bort skrotbilar. Det är helt polisens ansvar, men de har ju inga resurser, säger Tommy Larsson, trafikingenjör i Sandviken.
- Men nu ska vi bygga upp rutiner så att vi kan ta hand om skrotbilarna när kampanjen är över, säger han.
Samtliga kommuner i länet utom Hudiksvall deltar i kampanjen, som redan tidigare pågår i Uppsala län och har avslutats i Dalarna. Man räknar med att minst 5000 skrotbilar ligger och skärpar ute i naturen i länet. Det betyder också att det ligger 30 000 liter olja, 35 ton bly, 50 kg kvicksilver, 7500 liter batterisyra, rostiga metalldelar och trasigt glas i naturen.
Bilvraken är inte bara fula, de är ett påtagligt hot mot växt och djurlivet. Målet är att man ska få in åtminstore 3000 - 4000 bilar. Hittills har skrotbilskampanjen samlat in 53 000 bilar i de fjorton län där den redan varit igång ett tag.
Skrotbilskampanjen genomförs av stiftelsen Håll Sverige Rent, i samarbete med kommunerna och Folksam, och ska pågå i ett år.


INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard_gd.se

Mer läsning

Annons