Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bingo för bingo i Hemlingby

/
  • Foto: LARS WIGERTBingo. Det blev bingo för Nils-Erik Peterssons förslag om motionsbingo i Hemlingby. Promenaderna har arrangerats i 30 år men nu med Alf Pålsson som ansvarig och Friluftsfrämjandets ordförande Werner Baumgartner som påhejare.

GÄVLE
I 30 år har Friluftsfrämjandet arrangerat motionsbingo i Hemlingby. När idén kläcktes var motståndet hårt men nu må det väl vara bevisat att det blev bingo för bingon.

Annons
Livlig diskussion
Det var Nils-Erik Petersson som tog initiativet till motionsbingon 1973. Motionsvågen gick hög men Nils-Erik ville nå dem som inte motionerade.
- På den tiden var det populärt med bingoaftnar men det blev en livlig diskussion i styrelsen om man skulle nedlåta sig till att locka folk till Hemlingby med hjälp av bingovinster, berättar Nils-Erik.
Styrelsen tyckte inte heller att damer i hatt och kappa som promenerade var riktiga motionärer.
Det krävdes flera styrelsemöten innan förslaget gick igenom med till slut blev det ett ja och Håll i form-bingon, som det hette då, kunde starta.
- Korpen tog efter i Boulognerskogen och sen Valbo. Så en del började hos oss, skyndade iväg för att hinna med bingon i Boulognern och sen vidare till Valbo. Det var bingo hela dagen, skrattar Alf Pålsson som ansvarat för bingon de senaste tio åren.

Varit med i 30 år
En klar nedgång blev det när Bingolotto startade i teve. Men korvgrillningen och bingopromenaden kombinerad med frågesport om friluftsfrämjande frågor lockade fortfarande en del trots att vinstsumman inte är lyxiga bilar eller resor utan som mest ett presentkort på 300 kronor.
- I fjol gick folk 2 200 rundor. Dessförinnan var det något färre. Nu är det många barnfamiljer som kommer, säger Alf Pålsson.
Men det finns också de som återkommer år efter år. En del har varit med i alla 30 åren som bingon arrangerats.
Motionsbingon pågår under våren, gör uppehåll över sommaren och fortsätter igen på sensommaren. Någon exakt statistik finns inte men ett överslag visar att blivit ungefär 120 000 rundor genom åren.
I år börjar motionsbingon i dag då det också firas 30-årsjubileum.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons