Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biobiljett värd 22 timmar i kö

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Provtupplur. Andreas Spante tog sin plats i biljettkön utanför Filmstaden under eftermiddagen och kröp ganska omgående in i sovsäcken för att hålla novemberkylan ifrån sig.

GÄVLEKlockan åtta i dag, måndag, släpps biljetterna till andra filmen baserad på Tolkiens trilogi Sagan om Ringen. Tvåan heter Sagan om de två tornen. Folk har köat hela natten utanför Filmstaden för att vara säkra på biljetter till premiären två minuter över midnatt den 18 december.

Annons
När GD gjorde ett nedslag på Stortorget strax före klockan fyra på eftermiddagen fanns ungefär 30 personer i kön. Några hade tältstolar med sig, ett gäng hade dessutom ett spelbord uppställt. Ytterligare någon hade släpat med sig en hel soffa. Och många hade sovsäckar. Några marschaller var också tända, säkert för stämningens skull men säkert även för att kunna värma händerna.
Och det gick att känna en tydlig doft av glögg i den råa kylan. Liksom öldoft.

Särskild premiärkänsla
Ett kompisgäng på fem grabbar hamnade närmast ingången. Den förste av dem tog plats där redan klockan tio på söndag förmiddag.
- Visst var vi i kön första gången också. Självklart, svarade killarna med en mun på frågan om de även såg premiärfilmens första föreställning. Men den gången började de köa först på natten. Nu blir väntan betydligt längre, 22 timmar kommer att förflyta innan kassan öppnar klockan åtta i dag på morgonen.
- Kommer ni att kunna välja platser nu? Tänk om en massa biljetter redan är bokade, säger GD:s reporter.
- Det går rykten om att de som är med i SF:s guldklubb får lägga undan biljetter. Om det är så och att hela premiären är utsåld i förväg blir det ett väldigt liv, det kan vi lova, säger Oskar Norling.
Killarna tycker att det är en alldeles särskild känsla att få se den allra första föreställningen av den nya filmen från trilogin Sagan om ringen.
Alla fem kompisar har sett första filmen många gånger. En har sett filmen på bio bara vid premiären. Övriga har sett den två eller tre gånger på bio. Plus många gånger hemma.
- DVD:n har snurrat åtskilliga gånger, som en av dem säger.

Laddat med kläder
De fem längst fram i kön säger sig representera enbart sig själva men medger att det är en del polare som hört av sig om de inte kan fixa biljett även åt dem.
Förmodligen är det fler som ber om denna tjänst under de långa timmarna i kön.
Det är kallare nu än vid första biljettsläppet för precis ett år sedan. Många har tagit lärdom och laddat upp med mer kläder och i många fall även sovsäck för att klara natten utomhus utan att frysa sig fördärvad.
Med biljetten i hand får de vänta i ytterligare en månad innan andra delen av Sagan börjar rulla på bioduken med hjälten Frodo, trollkarlen Gandalf, odjuret Gollum och alla de andra figurerna.
Vi andra som inte orkar köa en hel natt får nöja oss med att se filmen runt de stora helgerna eller in på nästa år. Vi har något att se fram emot under längre tid om man säger så.

OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons