Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biogasbussar i Gävle nästa år?

Nu börjar planerna på biogas i Gästrikland ta fastare form.
Gävle Energi söker samarbetspartners som vill bilda ett produktionsbolag. Samtidigt ska frågan om bussarna i Gävle ska köras på gas avgöras.

Annons

Gävleborg är fortfarande en vit fläck när det handlar om biogas. Det finns inget ställe i länet där man kan tanka en gasbil. Men Anna-Karin Enbom, som driver projektet Biogas Mitt sedan i höstas, är mer optimistisk än tidigare.

– Det har varit en trög start, men nu pyr det lite överallt. Det pågår sju-åtta förstudier om biogasproduktion just nu, men det kanske blir Gävle som kommer först, säger hon.

Svante Bertilsson på kommunledningskontoret i Gävle har tagit fram ett förslag till hur ett produktionsbolag för gas skulle kunna bildas. Frågan skulle ha kommit upp på kommunstyrelsen nästa vecka, men i stället har frågan bollats över till Gävle Energi.

– Vi har börjat ta fram en projektplan. Om någon månad vet vi nog mer precist hur vi ska lägga upp det, säger Per Laurell, VD på Gävle Energi.

– När det bildades ett vindkraftsbolag förra året var Gävle Energi drivande, men det är för tidigt att säga om vi ska jobba på samma sätt när det gäller gasen, säger han.

Medan Gävle Energi funderar på om man ska producera fordonsgas funderar kommunledningen och tekniska nämnden på om man vill köpa gasen.

Nästa upphandling av busstrafiken i Gävle gäller från år 2010. Vilka krav man ska ställa på bussarna ska fastställas i en kravlista, som måste vara klar senast i april i år.

När upphandlingen av landsvägstrafiken gjordes förra året ställde man inga krav på alternativa drivmedel. Något beslut om hur det blir med kravet på biogasdrivna stadsbussar i nästa upphandling finns ännu inte, betonar tekniske direktören David Eldrot:

– Den frågan måste vi klara ut under våren. Det finns en tidsaspekt också, för upphandlingen gäller från mitten av 2010 och det är inte säkert att det finns någon gasproduktion här då, säger han.

Men kommunalrådet Roger Persson, MP, tror att ett av kraven i upphandlingen kommer att vara att en del av bussarna ska köras på biogas.

– Jag är mer optimistisk nu än tidigare. I och för sig tror jag att det finns köpare av lokalt producerad gas ändå, men jag hoppas att den kommer att användas i stadsbussarna för där gör den mest miljönytta, säger Roger Persson.

– Frågan är snarast om man ska ställa kravet att bussarna ska drivas med biobränsle eller om man ska kräva just biogas, och om man ska slå fast från början hur stor andel av bussarna som ska vara gasdrivna, eller om andelen ska öka successivt, säger han.

Mer läsning

Annons