Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björkar på Bergsgatan fälls

GäVLE Redan om några veckor börjar tekniska kontoret att fälla 25 björkar längs Bergsgatan. Anledningen är att de är i så dåligt skick att de kan rasa. Björkarna ska ersättas med en ny allé bestående av lönnar eller almar.

Annons
Upprustningen av Bergsgatan kommer att kosta två till tre miljoner kronor och inleds om några veckor. Det är sträckan mellan Lantmäteriet och Luthergatan som ska rustas upp. Gatan ska justeras i höjdled, jämnas ut och få ny kantsten och asfaltsbeläggning. Detta görs eftersom det har varit problem med vattenavrinningen vilket har lett till att det har blivit stora vattensamlingar på gatan.

Men den förändring som troligen kommer att märkas tydligast är att de 25 björkarna i allén på Bergsgatan ska fällas.
- De här björkarna har mer och mer blivit riskträd. De kan rasa när som helst eller så kan en stor huvudgren rasa ner och skada bilar eller något annat på marken, säger Ricky Morelli, parkingenjör och arborist på tekniska kontoret.
Därför planerar tekniska kontoret att snarast inleda arbetet med att fälla de 25 björkarna i allén. Till hösten ska kommunen plantera nya träd i allén längs Bergsgatan. Men det blir inte björkar som kommer att pryda gatan i framtiden.
- Björkar är inte bra som alléträd. De håller inte så länge och så finns problemen med pollenallergi, säger Ricky Morelli.

I stället kommer allén på Bergsgatan att prydas av lönnar eller almar. Vilket trädslag det blir är ännu inte bestämt. De nya träden som planteras i höst kommer till en början att vara omkring tre meter höga. Efter fem till tio år kommer de att nå sin fulla längd som blir omkring tolv meter.
- Det blir samma antal träd som tidigare. Men det blir träd som passar bättre i den miljön och fungerar bra med trafiken, ledningarna och belysningen, säger Ricky Morelli.

Mer läsning

Annons