Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn kalasar på Nedstams bikupor

BOLLNÄS/GÄVLE
Gävles centrumsamordnare Arne Nedstam kämpar inte bara för ett levande centrum. Nu är det hans bikupors överlevnad vid fritidshuset utanför Segersta som hotas av en björn som upptäckt läckerheterna i dem.

Annons
Tre nätter i rad har björnen, en fullvuxen hane som nyligen vaknat ur sitt ide, kommit för att kalasa i sitt nyfunna skafferi.

På nätterna
- Vi har honom verkligen runt stugknuten. Han är här och rumsterar om på nätterna. Det är lite obehagligt. Jag försöker freda bisamhällena så gott det går. Vi kan nu bara hoppas på att den ger sig och beger sig tillbaka till de stora skogarna mot Dalarna där vi tror att den hör hemma, säger Arne Nedstam.
Han säger att en jaktledare i trakten har försökt spåra björnen med hund.
- Den är riktigt stor. De hittade spår och mätte. Tassarna är 14 centimeter breda och 20 centimeter långa. Bredvid spåren låg rester av mina bikupor, säger han.
Själv har han inte sett björnen, men det har hans hustru Sirkka gjort.
- Då stod den på bakbenen och jonglerade med en bikupa. Hon sa att björnen var lika lång som jag.
Men det är bara på nätterna som björnen hälsar på.

I närheten
- Den ligger väl och myser i solen om dagarna. Sen kommer den och äter på nätterna. Men vi har hela tiden en känsla av att den finns i närheten, säger Arne Nedstam.
De har nu gjort upp med Bollnäspolisen om att den ska komma så fort de ser att den glupska björnen dyker upp igen. Polisen har lovat att med hjälp av hundar och fyrverkeri försöka avskräcka björnen från att komma. Hittills har de försökt med egna knep för att skrämma den.
- Sist ställde vi en transistorradio på en kupa. Trots det vågade den sig fram. Nu förbereder vi för nattens försvar. Vi tänker, förutom radion, även ställa marschaller på bikuporna. Vi hoppas att elden ska skrämma. Annars är det lite otäckt, säger Arne Nedstam.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons