Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnstammen fördubblad

STOCKHOLM (TT)Den sydliga svenska björnstammen i Dalarna och Gävleborgs län är mycket större än vad som tidigare antagits. Analyser av DNA har avslöjat att det finns drygt 500 nallar i de två länen, mer än dubbelt så många som brukar anges.

Annons
Över 500 nallar
Orsaken är dels att tidigare beräkningar, den senaste så sent som 1996, byggde på traditionella metoder som tycks underskatta antalet djur med minst 30 procent.
En annan orsak är att stammen ökat kraftigt sedan 1996, troligen med runt tio procent per år. Den nya beräkningen baseras på en insamling av stora mängder björnspillning som gjordes 2001. Från spillning kan oftast DNA isoleras.
Med hjälp av skillnader i strukturen på arvsmassan går det att utläsa hur många individer som släppt ifrån sig spillningen.
Sammanlagt 319 olika björnar kunde identifieras på detta sätt. Sedan tillkommer givetvis ett okänt antal djur eftersom det är omöjligt att hitta spillning från alla björnar.
Ett antal björnar är märkta med sändare och forskarna kunde genom att notera hur många av dessa som hittades genom sin spillning få fram en totalsiffra för hela stammen i de två länen. Resultat: cirka 525 björnar.
Vid inventeringen 1996 uppskattades antalet till 185-270 - och då ingick även Härjedalen i beräkningen.

En underskattning
- Den nya metoden verkar väldigt tillförlitlig. Möjligen finns det en liten risk för överskattning. Men björnarna är uppenbart många fler än vad som brukar anges, säger Jon Swenson, ledare för det skandinaviska björnprojektet.
Han vågar dock inte uttala sig om björnantalet i övriga Sverige. Vid inventeringen 1996 uppskattades stammen till lite drygt 1 000 djur.
- Vi vet nu att det var en underskattning. Men vi kan inte säga om underskattningen var lika stor i de nordligare delarna av Sverige, säger Swenson.
- Vi vet inte heller om stammen där uppe ökat på samma sätt som i söder. Fast helt klart finns det långt fler än 1 000 björnar i Sverige i dag.
En uppskattning av hela den svenska stammen är dock på gång. Enligt Jon Swenson kan den bli färdig inom ett år.

Mer läsning

Annons