Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåbär för nya bokhandlaren

EN GLASS MED...
Karin Dahlbom
GÄVLE
Efter Hallbergs bokhandel kom Akademibokhandeln och med den Karin Dahlblom.
Hon har återvänt till Gävle efter fjorton års frånvaro för att axla rollen som butikschef.
- Det känns förvånansvärt bra att komma tillbaka, konstaterar Karin.
Just nu är det fullt upp för Karin Dahlbom. Samtidigt som flyttlasset ska packas upp i den nyinköpta villan i Norra Åbyggeby ser hon till att den nyöppnade bokhandeln fungerar som den ska.
Eftersom det är semestertider är det mycket att göra men Karin hinner slinka iväg till Berggrenska gården för att ta en glass med Gefle Dagblad.
Det blir en 88:an med blåbärssmak.
- Jag älskar blåbär. Det bästa som finns är att äta färska blåbär i Åbyggeby men näst bäst är blåbärsglass, säger hon.
Tonårslitteratur
Hon har stora planer för Akademibokhandeln. Det viktigaste till en början är att strukturera butiken och framförallt att utöka sortimentet av böcker.
- Sen vill jag få in fler bra tonårsböcker. Det är en kategori som jag brinner väldigt mycket för och som jag tycker har kommit lite i skymundan, säger hon.
Genom att framhäva tonårsböckerna hoppas hon kunna bidra till att fler tonåringar hittar böcker som kan hjälpa dem att hitta sig själva.
Ett exempel på en sådan bok är Johanna Thydells "I taket lyser stjärnorna" som handlar om en ung tjej vars mamma är cancersjuk.
- Otroligt bra läsning både för tonåringar och vuxna. Tårarna rinner hela tiden.
Trots att Karin jobbar med böcker hela dagarna tvekar hon inte att plocka upp en bra bok när hon kommer hem.
- Jag har alltid en bok på gång, skrattar Karin.
Som chef på en bokhandel gäller det att hålla sig a jour med utbudet av böcker. Allt för att kunna ge kunderna en så bra service som möjligt.
- Det roligaste som finns är att kunna rekommendera en egen läsupplevelse, säger hon.
Att Karin hamnade på Akademibokhandeln var mest en slump.
Trygg i hembygd
1988 flyttade hon till Göteborg och fick ett sommarjobb på Akademibokhandeln. Sedan dess har hon jobbat på olika butiker runtom i Sverige, senast som mellanchef på Akademibokhandeln i Stockholm.
Karin hade inte planerat att återvända till Gävle så snart men när hon blev erbjuden att bli butikschef kunde hon inte säga nej.
Karin tog helt enkelt med sig pojkvännen Anders och sonen Love och flyttade till Norra Åbyggeby. Att återvända till Gävle efter att ha bott i storstäder som Stockholm och Göteborg var inga problem.
- Här har jag växt upp och jag känner att jag har en grundtrygghet här. Sen är det otroligt skönt att få komma ut på landet efter att ha bott i Stockholm, säger hon.
DANIEL SIKSJÖ
026-159612
daniel.siksjö@gd.se

Annons

Mer läsning

Annons