Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blev välkomnad av biskopen

/
  • Ett 100-tal personer hade kommit för att se när Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift, välkomnande Anita Jonsson som församlingens nya ”andlige ledare”.
  • I Björsjökyrkan välkomnades Svenny Hellström som kyrkoherde i Bomhus församling av biskop Ragnar Persenius.

Anita Jonsson är ny kyrkoherde i Årsunda. I går välkomnades hon och nye kantorn Mattias Wennberg vid en ceremoni i kyrkan.
– Jag ska försöka vara en lyssnande kyrkoherde, säger Anita Jonsson.
Och i Björsjökyrkan välkomnades ett bekant ansikte som kyrkoherde i Bomhus församling; Svenny Hellström.

Annons

Kyrkan i Årsunda var fullsatt till sista bänkraden när gudstjänsten inleddes på söndagsförmiddagen. Ett 100-tal personer hade kommit för att se när Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift, välkomnande Anita Jonsson som församlingens nya ”andlige ledare”.

Anita Jonsson är 57 år och uppvuxen i Arbrå i Hälsingland. Hon prästvigdes 2003 och har sedan dess varit verksam inom Härnösands stift i Jämtland.

Tidigare bodde hon i Sandviken där hon arbetade med Svenska kyrkans ungdomsverksamhet. Nu har hon återvänt till kommunen och köpt en stuga i Bovik där hon tycker om att promenera i skogen och ägna sig åt sitt stora intresse som är odling.

– Det känns roligt att vara tillbaka. Min ambition är inte att snabbt förändra utan att försöka bevara de traditioner som finns och lyssna på hur församlingsborna vill ha det, säger hon.

Även en ny kantor välkomnades till församlingen i går. Mattias Wennberg är 19 år och uppvuxen i Västergötland. Han kommer närmast från en utbildning på Musikkonservatoriet i Falun, och har nu bosatt sig i Österfärnebo.

Ändå sedan högstadiet har han velat bli kantor.

– Det är min högsta vilja att tjäna gud. Att vara kantor är ungefär som att predika fast på en orgel, säger han.

Även i Björsjökyrkan var det i går kväll trångt om saligheten. Svenny Hellström, som funnits i församlingen som komminister och tillförordnad kyrkoherde sedan 2005, välkomnades som kyrkoherde i Bomhus av församlingen och biskop Ragnar Persenius.

Svenny Hellström började i församlingen som industripräst på Korsnäs på halvtid och resten av tiden som församlingspräst. Dessförinnan var han kyrkoherde i Vendel och kontraktsprost i Örbyhus kontrakt i Uppland i över 20 år. I Bomhus församling efterträder han Margareta Sandberg.

Mer läsning

Annons