Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blicken vänds mot marken i vår

/
  • Kombinationen gymnastiksko och klack fungerar utmärkt för Linn Brunzell som var ute och shoppade i vårvädret. Foto: Henric Lindsten

GÄVLE Snöslasket har precis torkat undan och Gävleborna shoppar sandaler som aldrig förr.
- Jag tror att den rekordartade försäljningen beror mycket på det fina vädret, säger Maria Sandow på Svensk Handel.

Annons
Försäljningen av vår- och sommarskor, som annars brukar ta fart i april och maj har redan nått rekordhöjder. Enligt Svensk Handel har skoförsäljningen i Sverige ökat med nästan 35 procent i mars, jämfört med samma månad förra året. På Svensk Handel tror man att det hänger ihop med den tidiga våren. Att det skulle vara butikerna som börjat sälja vårskor tidigare i år tror inte Maria Sandow på. Försäljningen av sandaler har börjat i mars även tidigare år.
- Tidigare säsonger har det kanske inte känts så motiverat att stå och prova sandaler i mars när det är snömodd kvar på gatorna. I år har man
istället kunnat köpa skor medan solen värmer i ansiktet, säger hon.

Sofia Ullström på butiken Din Sko håller med om att vädret får ta åt sig mycket av äran för rekordförsäljningen. Men hon tror också att det beror på att tiderna har förändrats en del.
- Det är ganska billigt med skor nu så folk har råd med flera par. Jag tror man köper fler skor för att det är mer som en modeaccessoar nu än tidigare, säger Sofia Ullström.
Om man har modet i åtanke när man inhandlar sina skor är det mycket färger man skall ha på fötterna i år. Det märks tydligt i Gävles skobutiker, där
färgerna sprakar bland hyllorna.
- Det kommer att vara mycket lack i starka färger som gäller till sommaren, även om den svarta skon också håller i sig fortfarande, tipsar Anna Westman på skobutiken Crispin och fortsätter:
- Platåsulan är faktiskt också på väg tillbaka nu.

Påsklovslediga Linn Brunnzell hade sjunkit ner i en soffa provandes ett par gymnastikskor med klack. En kombination som verkligen föll Linn i smaken.
- Jag köper mest "gympadojjor" eftersom de är bekväma, men skor med klack är ju också fina. Så de här skorna ska jag nog köpa, säger hon och avslöjar sen:
- Så fort jag har pengar så går det mesta faktiskt åt till skor.
Sylvia Flinck, som jobbar på Zimmermans skor, ser en förändring i hur man ser på skomodet.
- Det är roligt att det har blivit mer tillåtet med vågade skor i alla åldrar, säger hon.

Emma Bergh
026-15 96 12

Mer läsning

Annons