Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blom+Hjelm = Hjelmblom

Många väljer att skapa ett helt nytt efternamn i samband med giftermål. I Gävle kom det in 54 ansökningar om nytt efternamn under 2008. Ett par valde att slå ihop sina efternamn Blom och Hjelm till Hjelmblom.

Annons

De senaste femton åren har antalet ansökningar om namnbyte ökat markant. 2008 ansökte 7619 svenskar om namnbyte och även om det är en ökning med endast 100 stycken ansökningar från förra året tyder det på att trenden håller i sig.

– Eftersom det blir rekord år hela tiden så är även 100 stycken mycket, säger Mattias Benke, handläggare på sektionen för namnbyte på Patent och registreringsverket, PRV.

I postnumret Gävle kom det in 54 ansökningar förra året, en ökning med sex ansökningar och i Sandviken 13 stycken, en ökning med tre ansökningar. Det var i början på 90-talet som det blev modernt att byta namn och PRV började få fullt upp.

– 06/07 skedde den största ökningen någonsin, då ökade det med nästan 600 ansökningar i landet, säger Mattias Benke.

Varje månad kommer det in mellan 500 och 700 ansökningar till PRV. Många vill slå ihop sina efternamn eller om både har långa efternamn, väva in dem i varandra. En stor del av dem som byter efternamn gör det nämligen i samband med giftermål.

– I Gävle var det två personer i ett par som hette Blom och Hjelm i efternamn och ansökte om Hjelmblom, säger Mattias Benke.

Andra efternamn som godkändes under åren 07/08 i Gävle var Thulinder, Lameire och Winterliv. I Sandviken ville folk heta Snölind och Assareus.

– Ofta vill paren bli av efternamn som slutar på -son och försöker därför hitta något mer unikt, säger Benke.

Mer läsning

Annons