Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bobergs paviljong får nytt liv

/
  • Foto: GUN WIGH Godsak. - Paviljongen har blivit en riktig karamell, så otroligt vacker, konstaterade invigningstalaren Ingvar Hansson, Föreningen Blåsmusik i Regementsparken.

GÄVLE
Med Bostonvals och traditionell blåsmusik återinvigdes i går danspaviljongen i Regementsparken i Gävle.

Annons
Flera hundra personer kom för att delta i festligheterna och titta närmare på resultatet av den omfattande renoveringen.
- Paviljongen har blivit en riktig karamell, så otroligt vacker, konstaterade invigningstalaren Ingvar Hansson, Föreningen Blåsmusik i Regementsparken.
Danspaviljongen, som är ritad av den berömde arkitekten Ferdinand Boberg, mannen bakom byggndader som exempelvis gasklockorna, brandstationen och centralpalatset i Gävle, uppfördes 1909. Dock inte i Gävle utan i Stockholm i samband med den stora konst- och industriutställningen på Djurgården.
Efter utställningen flyttades paviljongen till Gävle där den kom att ingå i regementets nya stora parkanläggning.
Under årens lopp har byggnanden använts till bland annat dans, konserter och kungabesök. På senare tid har dock paviljongen blivit utsatt för klotter och vandalism och i fjol beslutade kommunen att rusta upp den och försöka återskapa dess originalutformning. Arbetet med detta har pågått under våren och försommaren och i går vid lunchtid var allt klart.
Eftersom byggnadens ursprungliga utformning inte är känd i detalj har det inte gått att helt återställa den i det skick den hade 1909.

Noggann rekonstruktion
Men man har ändå kommit väldigt långt i denna strävan. Bland annat har man använt gamla foton för att rekonstruera räcken, pelare med mera. Färgsättningen har tagits fram genom en noggrann färgdokumentation av bevarade färgskikt.
Det kanske mest i ögonenfallande i renoveringen är att dekorationsmåleriet under takfoten rekonstruerats. Måleriet, som består av kransar, girlander och de tre kronorna som var Stockholmsutställningens vapen, målades över på 1930-talet.
- Vi är mycket glada över att kommunen trots ansträngd ekonomi beslutade om den här renoveringen. Det här är en av Gävles verkliga kulturskatter, framhöll Ingvar Hansson.
Återinvigningen skedde som sig bör i dansens tecken. Tre danspar från Rilens folkdanslag visade hur man dansar Bostonvals, en populär dans under början av förra seklet. Det var för övrigt "Bostonkungen" Theodore Pinet som stod för musiken under Stockholmsutställningen 1909.
Invigningen avslutades med en konsert av blåsorkestern Stockholms Fröjder.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons