Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bocken är invigd

/

Första advent kom som vanligt med julskyltning och bockinvigning. Även om affärerna plockade fram julsakerna redan vid allhelgona och halloween finns likhetstecknet mellan första advent och julskyltning kvar.

Annons

Det var inte bara i butikerna det fanns tomtar utan även på torgen och Drottninggatan. Där kunde man köpa bland annat lotter, hembakt och gårdsystat.
Inne på Berggrenska gården var det också julmarknad i gråvätan. Där väntade Trond Knutsen och Ann Gustafson i värmen från elden på att kolbullarna skulle bli klara.
– Det blir söndagsmiddag, säger Trond Knutsen.
Adam Lindberg-Eriksson plockade upp ett paket ur tomtens säck. Med sig hade han lillasyster Ally-Linn och mormor Eva Wikström. Hon bor i Skellefteå där de har snö att skotta. Gävles julskyltning ser hon för första gången.
– Det jag njuter av är det varma vädret, säger hon och berättar att det dagen innan hade varit minus 20 i Skellefteå.
Hela familjen var på väg till bockinvigningen och sedan skulle hon bjuda alla på restaurang.
Årets invigningstalare var radioprofilen Titti Schultz som hade med sig ett terapikit, tänkt som årets julklapp för den som funderar på bockbränning. Ur paketet packade hon upp en tändare och bockar i halm, stearin och marsipan.
Fyrverkeriet inleddes till Bing Crosbys stämma, men till sist drunknade det mesta av julmusiken i de ljussprakande knallarna.

Mer läsning

Annons