Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bocken får fira sin 44-årsdag

I åtminstone två år till kommer Gävlebocken att resas på Slottstorget.
– Men vi har inte råd med någon reservbock. Om den brinner första dagen blir det ingen mer bock det året, säger Kurt Lagerholm, bockkommitténs ordförande.

Annons

Den ursprungliga finansiären Söders köpmän har upphört som förening och kommer inte längre att ha någonting med Gävlebocken att göra. I stället går Gävle centrumsamverkan in i bockkommittén som i övrigt utgörs av Gävle kommun, Arbetarbladet och Eje Berglund AB.

Alla satsar nu mer pengar än tidigare för att garantera att Gävle får en bock fram till år 2010 då den fyller 44 år. Precis som i fjol kommer bockarna inte att vara impregnerade.

– Det är inte att tänka på. Dels är det vansinnigt dyrt, det kostar uppemot 300 000 kronor, dels drar saltet i impregneringen åt sig fukt vilket gör att bocken blir brunsvart, säger Kurt Lagerholm.

Exakt hur stor årsbudget kommittén har vill han inte avslöja. Men en oimpregnerad bock kostar cirka 150 000 kronor att bygga upp och sedan tillkommer kostnader för fyrverkerier under invigningen plus bevakning.

I fjol fick kommittén ytterligare ett kvitto på bockens berömmelse. Frun till nobelpristagaren i kemi visade sig vara ett stort fan och uppvaktades därför av Gävle kommun i samband med nobelmiddagen.

– Informationschefen Anna Östman åkte ner och lämnade över några halmstrån från bockens mage, säger Kurt Lagerholm.

Tror du att nobelpristagarens fru hade känt till bocken om den inte brann ibland?

– Naturligtvis har bocken blivit känd på grund av sina bränder. Men jag skulle aldrig ställa upp som ordförande i kommittén om det fanns en baktanke att bocken skulle brinna. Man kan inte sätta eld på så mycket pengar och arbete, jag mår fruktansvärt dåligt när den brinner. Och nu är bocken så otroligt känd att den kan stå utan att brinna i många år och ändå väcka lika stort intresse.

Mer läsning

Annons