Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bocken förstördes - helt planenligt

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Bocken överlevde julen. I går monterades den ned helskinnad.

GÄVLEBocken överlevde julen. Det har den inte gjort sedan 1997. En liten brännskada på ena benet, det var allt.

Annons
Den här gången klarade den såväl Gert Fylking som en elak cigarettändare.
Det har varit en ovanligt lugn jul för Gävles julbock. Under torsdagen monterades den ned. Tidigt tycker en del, men det hemliga datumet var bestämt sedan länge.
- Det är en kostnadsfråga, bevakningen är dyr. Det är bara tredje gången vi lyckats ta ned den helskinnad, säger Göran Carlsson i bockkommittén.

Vaktbolag bevakade
I år har ett vaktbolag skyddat halmbocken. Hela kvällar och nätter har vakande ögon spejat ut från den lilla kuren intill.
Sådan bevakning fick den inte förr i tiden. Den allra första bocken mötte sin baneman nyårsnatten 1966. Även 1968 och 1970 brändes den ner och då fick Söders köpmän nog och slutade bygga fler bockar.

Traditionen fördes istället vidare av Naturvetenskapliga föreningen vid Vasaskolan. 1985 gjorde de den då så stor att den hamnade i Guinness rekordbok för första gången.
Söders köpmän återupptog däremot bockbyggandet 1986 och sedan dess har det funnits en stor och en liten bock på Slottstorget.
Bocken framkallar känslor hos gävleborna. Dess öde engagerar. De många bränderna har också bidragit till att sätta Gävle på världskartan.

Intressant ändå
Men att den nu skonades tar inte bort spänningen kring den, tror Ingela Fahlström, informationsansvarig på länsmuséet.
- Det faktum att den brunnit tidigare gör den känd ändå. Det är klart, skulle bocken stå orörd i tio år minskar kanske intresset för den, säger hon.
Många bockar har bränts genom åren, men årets är på intet sätt unik. Endast 19 av 39 stycken som byggts sedan 1966 har faktiskt brunnit.
Andra år har den visserligen blivit påkörd eller omkullslagen, men ett antal år har den blivit helt förskonad från attentat.
De mest spektakulära dåden är kanske raketattacken 1997 och sabotaget 1976, då en bil körde rakt in i den.

Förutom att den blivit utsatt för våld har bocken även deltagit i andra sammanhang. Den har varit filmstjärna i Colin Nutleys Black Jack, spelobjekt på engelska oddslistor, kampanjverktyg mot nedläggningen av regementet I 14 och dessutom ishockey- och friidrottsmaskot.

Nu har världens största julbock avlivats för den här gången. Men den kommer att återuppstå igen nästa jul lovar bockkommittén.

JOHAN PIHLBLAD
026-159648

Mer läsning

Annons