Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böckerna står kvar i hyllorna

/
  • Sedan kultur- och fritidsnämnden beslutade att införa en uthyrningsavgift har intresset för videofilmerna på Andersbergs bibliotek mattats av rejält. - Det var en väldigt dålig affär, säger Lene Dalgaard, chef för biblioteket i Andersberg. FOTO: LASSE HALVARSSON

GÄVLE Färre besökare. Färre utlån. Så ser fjolårets resultat ut för kommunens bibliotek.
Lägre bokpriser och ökad pocketförsäljning är två bidragande orsaker.
Men en del av nedgången kan direkt kopplas till politiska beslut.

Annons
Totalt sett har biblioteksbesöken minskat med fyra procent i kommunen. Bibliotekschefen Lisbeth Forslund är dock inte speciellt oroad över siffrorna.
- Om man tittar på utvecklingen över några år är den inte så oroväckande. Vi hade en ordentlig topp år 2002 och nu är vi tillbaks på siffrorna för 2001, säger hon.
På biblioteket i Andersberg har utlåningen minskat med 18 procent. En av orsakerna är att stadsdelens centrum har tappat en stor del av sin attraktionskraft sedan livsmedelsbutiken försvann.
- Vårt datasystem har också krånglat. Dessutom höll vi stängt under hela juli månad och tappade förmodligen omkring 5000 besökare då, säger Lene Dalgaard, chef för biblioteket i Andersberg.

Den 1 april i fjol infördes en uthyrningsavgift på 20 kronor för videofilmerna som tidigare var gratis att låna hem. Politikernas förhoppningar om att förändringen skulle generera pengar till bibliotekets kassa har kommit på skam.
- Det var en väldigt dålig affär. Videouthyrningen har minskat rejält. Förut fick vi större inkomster på förseningsavgifter än vi får på uthyrningsavgifterna idag. Jag tror att man gjorde en glädjekalkyl innan man tog det beslutet, säger Lene Dalgaard.
För första gången på flera år minskar även trycket på Musikbiblioteket. Under 2002 registrerades 126 000 utlåningar, ifjol var motsvarande siffra 117 000.
- Vi har ökat med 30 procent varje år sedan vi öppnade 1998. Någon gång måste utvecklingen stagnera, säger Marika Andersson, chef för Musikbiblioteket.
I kommunens statistik finns dock flera ljusglimtar. Biblioteken i Hille, Bergby och Hedesunda avviker från den negativa trenden och kan redovisa en ökad utlåning.

Erik Wikström

Mer läsning

Annons