Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende får beröm

Länsstyrelsen berömmer Gävles nya boende för ensamkommande flyktingbarn. Men man konstaterar också att boendet skulle behöva mer personal för att fungera optimalt.

Annons

Gävle kommuns boende på Öster för ensamkommande flyktingbarn öppnade i somras och har plats för 15 barn. Den granskning som länsstyrelsen har gjort i höst visar att boendet på de flesta punkter lever upp till de krav som finns för denna typ av boenden.

– De klarar sig betydligt bättre än genomsnittet i länet, säger Kristina Söderborg, socialkonsulent på länsstyrelsen, som varit med och genomfört tillsynen.

Hon har också genomfört tillsynen av socialtjänstens familjeboende som får allvarlig kritik och konstaterar att boendet för ensamkommande flyktingbarn är ett bra exempel på hur ett boende för barn och ungdomar ska fungera.

Trots berömmet finns det några punkter som behöver förbättras. Länsstyrelsen konstaterar bland annat att socialtjänsten behöver förbättra sina kontakter med boendet. De flesta av barnen har bara haft ett samtal med handläggare på socialtjänsten och fyra barn har inte fått träffa en handläggare på socialtjänsten en enda gång sedan de kom i somras.

Länsstyrelsen konstaterar också att boendet skulle behöva en ökad bemanning för att fungera optimalt.

Mer läsning

Annons